Meghalt egy kétéves koszovói gyerek Magyarországon

2015.02.24. 19:07

Meghalt egy kétéves koszovói lány egy magyarországi szálláson, értesítették a magyar hatóságok a koszovói nagykövetséget.

A budapesti koszovói nagykövetséget a hatóságok február 22-én értesítették, hogy egy vitiai kétéves koszovói gyerek meghalt egy magyarországi szálláson, ahol néhány hete tartózkodott öt másik családtagjával – áll a követség közleményében.

„Az első információk szerint, melyeket a magyar hatóságoktól kaptunk, a gyerek orvosi kezelést kapott a táborban. A magyar hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, és hamarosan kiadják az orvosi jelentést” – írják.

Az Index úgy tudja, Vitia polgármestere a helyi médiában megerősítette a hírt. Egyes megerősítetlen források szerint Győrben történhetett az eset, a kisalföld.hu azt írja: a vámosszabadi menekülttáborról van szó.

Az ügyben megkerestük a rendőrséget, és kedd este a következő tájékoztatást kaptuk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől:

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a kislány halálával kapcsolatos mulasztás vagy felelősség gyanúja nem állapítható meg.

A haláleset körülményeit közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja a Győri Rendőrkapitányság.

A kisalföld.hu meg nem nevezett hivatalos forrásra hivatkozva azt írja: a kislány Down-kóros volt, a halálát pedig vírusos tüdőgyulladás okozta.  Antibiotikummal kezelték, éjjel elaludt, és reggel holtan találták.

A koszovói követség megkeresésünkre azt mondta, holnap várható, hogy bővebb tájékoztatást adnak az ügyben.

Korábban írtunk arról a migránsról is, aki szilveszter éjjel halt meg határátkelés közben Mórahalomnál. Dolgoznak, nem bűnöznek címmel arról is írtunk, hogy a kormány bevándorlóellenes szólamai ellenére Európa profitál a bevándorlásból, hiába utálunk mi, magyarok jellemzően látatlanul mindenkit. Koszovói helyszíni riportunkat itt olvashatja, Rogán Antal menekültekkel kapcsolatos ötletéről itt írtunk.