A 13. kerület nem mond igazat, tilos a tűcsere, állítja a Drogprevenció

2015.02.25. 20:39

Nem igaz, hogy a 13. kerületi önkormányzat egyes helyeken lehetővé tette volna a tűcsere-programot, mondta az Indexnek a kerületben nehéz helyzetbe hozott Drogprevenciós Alapítvány vezetője.

Ahogy arról beszámoltunk, a drogosokkal foglalkozó civil szervezet a Hollán Ernnő utcában működtetett irodájában bonyolította tűcsere-programját. A környékbeliek panaszai miatt az önkormányzat megtiltotta, hogy a tűcserét folytassák, és költözésre szólította fel őket. Tizenegy másik helyet ajánlottak fel számukra a kerületben.

Itt tér el az alapítvány és az önkormányzat verziója. Az önkormányzat azt állítja: bár a Drogprevenciós Alapítvány tudta, hogy a Csángó utcai ingatlanban tűcserével nem foglalkozhatnak, mivel túl közel vannak hozzá oktatási intézmények, nyugdíjasotthon, és templom, mégis ezt választották. Más irodában azonban nyugodtan mehetett volna tovább a program. 

Az alapítvány vezetője, Varga Mónika azonban arról beszélt lapunknak, hogy az önkormányzat teljes egészében megtiltotta számukra a tűcserét. Akkor sem folytathatnák a járványok megelőzését szolgáló programot, ha más helyiséget választanak. 

Az alapítvány Varga elmondása szerint a legkevesebb felújítást igénylő ingatlant választotta. A többi helyiség közt volt szuterén, irodának alkalmatlan szoba, vagy a hely állapota volt annyira leromlott, hogy csak nagyobb tatarozás után lehetett volna használni. 

Politikusok az AIDS terjedéséért

A Hollán Ernő utcai központ megszűnésével egyébként a másik jelentős tűcserélő pont szűnt meg a városban. A nyolcadik kerületi Kék Pont ellen Kocsis Máté polgármester viselt hadjáratot. Az ő kampánya keltett hangulatot az intravénás droghasználók ellen, azt sugallva: ha a segélyező szervezeteket ellehetetlenítik, akkor a drogosokkal kapcsolatos problémák is visszaszorulnak.

A valóság azonban éppen ennek az ellenkezője. A rövodlátó politikai érdekek miatt Kocsis Máté, és Tóth József a droggal nem élők egészségét, és életét veszélyezteti. Az intravénás droghasználók a segélyszervezetek ellehetetlenítése miatt ugyanis nem hagynak fel szenvedélyükkel. A tűket viszont többször is felhasználják, átadják egymásnak, sőt, talált tűkkel is szúrják magukat. Mindez a Hepatitis C és az AIDS terjedéséhez vezet. 

Oroszországban, Ukrajnában és Görögországban már korábban meghozták ezeket a rövidlátó döntéseket: mindhárom országban 1-2 éven belül megugrott az AIDS-es megbetegedések száma, amelyben már nem csak a droghasználók fertőződtek meg.

Az Index két riportban is foglalkozott a budapesti intravénás droghasználat legújabb hullámával, a dizájnerdrogokkal. Megnéztük, kik és hogyan használják ezeket a szereket, és azt is,hogy működikegy elosztóközpont a Józsefvárosban. Itt pedig azt tudhatja meg, miben tévedett óriásit Kocsis Máté,