Két év múlva kevesebbet lehet lopni

2015.02.25. 06:42 Módosítva: 2015.02.25. 08:31

Pár napja tették közzé a Nemzeti Korrupcióellenes Program tervezetét, amely többek között az átláthatóbb közbeszerzési rendszer mellett egy olyan rendszert is céloz, amelyben a politikusok kevesebbet trükközhetnek a vagyonnyilatkozataikkal.

Pontosabban a politikusok folytathatják, hogy éppen annyi megtakarítást vésnek egy fecnire, amennyit éppen kedvük van bevallani, de a nem túl távoli jövőben már talán szankciók is járhatnak azért, ha valaki kifelejt egy százmilliós házat vagy pár osztrák/svájci bankszámlán parkoltatott milliót a bevallásából.

Még két évig lehet **pni

A Blikk.hu mai cikke szerint a program tervezett határidejei szerint 2016 decemberéig kellene felállítani a rendszert, tehát leghamarabb 2017 elején tehetnék meg politikusaink a szigorúbb rendszerben a vagyonnyilatkozataikat.

A tervezet szerint önálló bűncselekmény lenne, ha valaki szándékosan kifelejt valamit a bevallásból, az egyszerűbb/átláthatóbb formában benyújtott dokumentumokat pedig egy parlamenttől független hatóság szórópróbaszerűen ellenőrizné. Romániában működik ilyen korrupcióellenes hatóság, a szomszédunkban nem is ritka, hogy lecsuknak egy politikust korrupció miatt.