Virágzik a téltemető, megírom!

2015.02.28. 10:57

Virágzik a ritkaságnak számító téltemető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon lévő kastélypark természetvédelmi területén, ami a népi időjósok szerint azt jelenti, hogy megérkezett a tavasz az ország legkeletibb vidékére is, írja az MTI.

Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője elmondta: a hunyorfélék családjába tartozó sárga, apró, egyvirágú növény a kastély védett kertjében bontotta ki szirmait. A télikének is nevezett virág mutatós, sárga virágszőnyeget hozott létre a régi fák között.

A gumós, hazánkban védett, 8-18 centiméterre nőtt növény három-négy centi átmérőjű, csúcsálló virágot hozott. Az egyébként mérgező növény valamennyi része tavasz végére a föld alá húzódik vissza, s ott várja a következő tél végét, hogy ismét szirmot bonthasson, jelezve az újabb kikelet érkezését.

Vasárnap, március 1-én kezdődik a naptári tavasz, ami az előrejelzések szerint sajnos nem hoz majd felmelegedést, sőt. Bár vasárnap és hétfőn a borus, esős idő ellenére 9-14 fok lesz, keddtől csökken a hőmérséklet, és a felhőkből csütörtökön, pénteken akár még havas eső is eshet. Ugyanakkor a csillagászati tavaszig még várnunk kell, ennek kezdete idén március 20-án 22:46 perckor, a tavaszi napéjegyenlőségkor lesz.