30 ezer hektárnyi erdőt tett tönkre a tavalyi ónos eső

5955
2015.03.01. 11:08

A közmédia az S.O.S. Bajban az erdő!-program keretébe egy egész napot szentel arra különböző csatornákon, hogy felhívja a figyelemet a tavaly decemberi ónos eső okozta károkra, vasárnap Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára azt nyilatkozta a Dunán, hogy összesen mintegy 30 ezer hektárnyi terület szorul helyreállításra, írja az MTI.

Lomniczi emlékeztetett arra, hogy a magasabban fekvő területeken, például Dobogókőn, a Magas-Mátrában, Galyatető térségében, a Börzsönyben és a Bükkben 8-10 centiméteres jégréteg keletkezett a fákon, amelyek ágai letörtek a nagy súly alatt. Mindez nagyjából 50 ezer hektárnyi erdőterületet érintett. 

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az egyesület munkatársai eddig turistautakat tisztítottak meg, a főváros térségében például mintegy 500 kilométernyit. Közölte: már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett az S.O.S. Bajban az erdő! adományvonalra.

Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázzák, majd a 90-es számot kell megadni. Ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forinttal támogatják a károsodott erdők helyreállítására.