Amióta kinevezték, visszadobálják a korrupciós feljelentéseket: országos vizsgálat indul

2015.03.03. 17:01

Polt Péter legfőbb ügyész országos vizsgáltatot rendelt el, így kiderülhet az is, hogy lehet az, hogy amióta őt kinevezték, azóta a Legfőbb Ügyészség jóval több korrupcióval kapcsolatos feljelentést utasít el, mint korábban.

"A korrupciós bűncselekmények elleni fellépés tárgyában országos vizsgálatot rendeltem el, amely kiterjed a feljelentések elutasításával, illetve az ilyen tárgyú nyomozások megszüntetésével kapcsolatos adatokra is" - írta a legfőbb ügyész egy szocialista kérdésre adott írásbeli válaszában. Polt azt ígérte, hogy a vizsgálat eredményéről téjékoztatást fog adni.

Korábban az átlátszó.hu hasonlította össze, hogy hányszor indult eljárás hivatali vesztegetés vagy befolyással üzérkedés miatt 2006 . január 1 . és 2010. december 13 ., illetve 2010. december 14. és 2014. december 31-e között, azaz Polt kinevezése előtt és után.

Kiderült, Polt 2010-es kinevezése óta háromszor nagyobb arányban utasítja el a Legfőbb Ügyészség a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket a 2006-2010 időszakhoz képest. Ha végül megindult a nyomozás, akkor azokat kétszer gyakrabban szüntették meg. Mindezt úgy, hogy a feljelentések száma harmadára csökkent.