Így viszik a tankokat az M1-esen

2015.03.03. 15:39

Kedd délelőtt cseh rendszámú vontatókon körülbelül tizenöt tankot szállítottak Budapest felé az M1-es autópályán, számolt be olvasónk, aki Tatabánya környékén készített róluk fotókat. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a tankokat ki és hová szállítja, azt ígérték utánanéznek.

Nem elképzelhetetlen, hogy azokról a harckocsikról van szó, amiket Svédországból a fegyverembargó ellenére Irakba szállítanak egy cseh cég közvetítésével. A 250 darab könnyű harckocsi szállításáról épp ma közölt cikket egy svéd portál.

A katonai járművekből a svéd védelmi beszerzések hivatala 2010-ben 350 darabot adott el hivatalosan egy cseh állami cégnek, ami akkor azt mondta, hogy azokra az ottani hadseregnek van szüksége. Később azonban kiderült, hogy az állami cég továbbértékesítette a könnyű páncélosokat egy magáncégnek, az Excalibur Armynak, ami a megvásárolt katonai járművekből most 250-et Iraknak készül eladni - közölte az MTI.

A cseh fegyverkereskedők egyik képviselője megerősítette a könnyű harckocsik továbbadását az iraki hadseregnek.

A probléma az, hogy a svéd exportszabályok szerint az FMV nem adta volna el a harckocsikat Csehországnak, ha tudta volna, hogy a végfelvásárló Irak. Még akkor sem adták volna el a járműveket, ha tudomásuk lett volna arról, hogy a vevő valójában az Excalibur Army. Jan Villaume a rádiónak azt mondta, hogy a fegyverkereskedő cég korábban megkereste őket, és akkor már tudatták vele, hogy magáncégnek nem értékesítenek.

Fegyverek eladásával kapcsolatban már hétfőn is szóba került Csehország, egy lengyel lap számolt be arról, hogy a kilenc hónapja érvényben lévő uniós embargó ellenére Prága fegyvert szállít Oroszországnak.

Tavaly tőlünk vittek Csehországba tankokat

Tavaly augusztusban arról írtunk, hogy az Excalibur Defense Kft. megkezdte a magyar haderőtől vásárolt, hadrendből kivont T-72-es tankok elszállítását Csehországba. Akkor annyit mondott a honvédség, hogy a tankok végfelhasználási helye az Európai Unión belül van. 2014 márciusában 58 tankot adtunk el a csehországi vásárlónak.

A minisztérium akkor azt írta, felelősségteljesen jártak el, úgy adták el a harckocsikat, hogy semmiképp nem kerülhetnek embargós országba. Ha megérkeznek a tankok Csehországba, a továbbértékesítés engedélyezése és figyelemmel kísérése már a cseh hatóságok feladata lesz.