Meglett a Fidesz kétharmada egy jobbikos hiányzó miatt

D KOS20150303024
2015.03.03. 11:20
Két kétharmados javaslatról is döntött a parlament a keddi ülésén. Vegyes sikert könyvelhet el a Fidesz. Az egyik törvényt úgy sikerült elfogadni, hogy a jobbikos Apáti István nem szavazott. Egy másik kétharmados szavazásnál viszont elbukott a kormánytöbbség: Kósa Lajos alelnök ugyanis nemmel szavazott.

Két fontos, kétharmados többséget igénylő szavazás is volt kedden az Országgyűlésben:

  • Az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását elfogadta a parlament 131 igennel 65 nem ellenében. Itt a jobbikos Apáti István nem szavazott, rajta múlott a kétharmad.
  • Az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat egyik kétharmados módosítása viszont elbukott, csak 130 igen szavazat jött össze. Kósa Lajos Fidesz-alelnök nemmel szavazott. Ha jó gombot nyom, átmegy a javaslat.

1. Amikor sikerül: a jobbikos segítségével

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását. Ez a javaslat azért külön figyelemre méltó, mert kétharmados többséget igénylő rendelkezések is szerepelnek benne.

A javaslatot „kiskétharmadosnak” nevezik, mert elég, ha a teremben jelen lévő képviselők kétharmada megszavazza. Pontosan így is sikerült átvinnie a törvényt a Fidesznek, ugyanis a teremben 196-an nyomtak gombot, ennek pedig a kétharmada 131 (vagyis pontosan a Fidesz- és a KDNP-frakció létszáma).

A parlamentnek viszont most 197 aktív képviselője van (a veszprémi győztes Kész Zoltán még nem tette le az esküt, az elhunyt Lasztovicza Jenő mandátumát pedig még nem töltötték be). Vagyis egy ellenzéki képviselő hiányzása segítette ki a Fideszt.

A parlament honlapja szerint a jobbikos Apáti István nem nyomott gombot.

Ha nemmel szavaz vagy tartózkodik, a kormánytöbbség nem tudja elfogadni a javaslatot. 

A most megszavazott törvény több közigazgatási módosítást tartalmaz. Megszűnik a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok, a bányakapitányságok és a környezetvédelmi felügyelőségek eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerülnek.

A megyei és járási szinten működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szakigazgatási szervek belső integrációjával módosul a szervezeti tagozódásuk, és huszonöt feladat, hatáskör címzettje lesz a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetője az április 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében.

2. Amikor nem sikerül: Kósa Lajos miatt

„Az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról” című jogszabály egyik módosításánál elbukott a kétharmad: 130 igen mellett 44 nem szavazat született, 22 képviselő (a Jobbik-frakció) tartózkodott, 1 pedig nem szavazott. A Fidesz saját alelnökére lehet dühös: Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szavazott ugyanis nemmel az MSZP-sek, LMP-sek és függetlenek mellett.

A zárószavazáson már a kormánypártiak sem szavaztak igennel a kétharmados többséget igénylő részekre, ezért ezeket elvetették.