Áder nem indul az ENSZ-főtitkári posztért

2015.03.04. 15:40

Két hónap után kiderült, akar-e Áder János ENSZ főtitkár lenni.

Az Index még január elején írta meg, hogy az államfő a Sándor-palota után a New York-i ENSZ-székház meghódítását tűzte ki célul. Áder azért kezdett el váratlanul környezetvédelmi témákban utazni, hogy legyen egy, a nemzetközi színtéren is jól használható kommunikációs háttere, hogy beszáll a Ban Kimun székének utódlásáért folyó küzdelembe.

Az államfő januárban nagy megrökönyödést váltott ki a sajtóban, amikor nagyon fontos bejelentésre hivatkozva összehívta a tévéket, újságokat, de aktuális politikai kérdések helyett arról kezdett beszélni, hogy milyen komoly problémának tartja a globális környezetszennyezést és a klímaváltozást, ezért új osztályt hoz létre a Köztársasági Elnöki Hivatalban. A Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság vezetését pedig Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövetre bízza.

Szerdán éppen Kőrösi nyilatkozott az Origónak, és azt állította, Áder János nem szándékozik indulni az ENSZ hamarosan megüresedő főtitkári posztjáért. Sőt azt is állította, hogy az általa vezetett szervezet nem azért jött létre, hogy az államfő útját kikövezze New Yorkig.