Még hogy nem léphetsz be kétszer ugyanabba a kirakatba!

2015.03.05. 16:28

Amikor Epheszoszi Hérakleitosz valamikor az időszámítás előtti 5. században kitalálta azt, hogy

nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba,

egészen biztosan nem gondolt arra, hogy nagyjából 2500 évvel később egy posztmodern gondolkodó, Mezőkövesdi Tamás – rendőrségiül K. Tamás 33 éves helyi lakos – megpróbálja ezt legismertebbé vált tételét cáfolni.

Pedig de.

Ha nem is folyóval, de kirakattal.

Mezőkövesdi Tamás ugyanis még tavaly májusban betört egy helyi üzletbe, ahonnan készpénzt és cigarettapapírt vitt el. A rendőrök már másnap elfogták, előállították, gyanúítottként kihallgatták, de végül hazamehetett.

n3042106 0
Fotó: Police.hu

És miután szabadlábon volt, és történetesen tudta, hogy van a városban egy üzlet, aminek be van törve a kirakatüvege, két nap múlva visszatért ugyanoda, behatolt ugyanott, és ellopta... na jó, nem ugyanazt, hanem némi édességet, készpénzt és egy vízipipát.

A rendőrök ismét kimentek hozzá, ismét gyanúsított lehet, ismét kihallgatták.

Ezután viszont már őrizetbe is vették, majd most, nyolc hónap elteltével, le is zárták a nyomozást, és vádemelési javaslattal átküldték az ügyiratokat az ügyészségre.

Hogy Mezőkövesdi Tamásnak sikerült-e cáfolnia Epheszoszi Hérakleitosz tételét, azt nem tudjuk. De azt igen, hogy sikerült megerősítenie a kriminológiai leglaposabb közhelyét a bűntett helyére visszatérő elkövetőről.

Aki a történet szikár tényeken alapuló rendőrségi változatára is kíváncsi, ide kattintson.