Nyomozás indult a Budapest Szíve program miatt

2015.03.05. 10:00

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a főváros és az V. kerület közös uniós forrásokból létrehozott projektje, a Budapest Szíve program kapcsán a Fővárosi Főügyészség, írja a Népszava.

A lapnak a főügyészség azt nyilatkozta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) még decemberben készített jelentését feljelentésként értékelték. A Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcák 15 milliárdos átépítése miatt már 3 éve is szót emelt az Európai Bizottság, mivel irányított közbeszerzést gyanított az ügyben.

Akkor azt állították, hogy a vállalkozókat úgy pályáztatták meg, hogy például előírták a műemléki környezetben való felújítási jártasságot, miközben csak járdafelújításokra vonatkozott a munka. Így fordulhatott elő, hogy egyetlen cég jelentkezett és a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot fogadott elő a kiíró fővárosi és kerületi önkormányzat.

Az OLAF és az EB kritikáit a Belvárosi Önkormányzat úgy kommentálta szerdán, hogy nem állapították meg, hogy a projektben irányított közbeszerzés, csalás vagy hasonló súlyú visszaélések történtek volna, csak a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tette. Ugyanakkor úgy vélték, hogy a két szervezet megállapításai az iratok hiányos feldolgozásán és teljes félreértéseken alapultak.

A Fővárosi Főügyészség a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt induló nyomozással a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát bízta meg.