Kövér újra megnyitotta a '49-ben bezárt Országgyűlési Múzeumot

2015.03.06. 16:03

Ma azért nyitjuk újra az Országgyűlés Múzeumát, mert mi a magyar múltat nem eltörölni akarjuk, hanem tanulni és erőt meríteni belőle

- mondta megnyitó beszédében Kövér László házelnök az MTI beszámolója szerint.

Az Országgyűlési Múzeumot eredetileg 1929-ben nyitották meg a Parlament északi szárnyában, kiállítási tárgyainak alapjául a Magyar Nemzeti Múzeum Deák-szobájának gyűjteménye szolgált, de megtekinthetőek voltak benne röpiratok és politikai plakátok is, olvasható a múzeum oldalán. A harmincas években a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum után Budapest harmadik leglátogatottabb múzeuma volt.

A II. világháborúban sok műtárgy eltűnt vagy megsemmisült, '42-ben lezárták a látogatók elől, és a háború után sem nyitották meg újra. Akkor azonban még a múzeum munkatársai gyűjtötték az anyagokat. Sorsát a Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1949-es döntése pecsételte meg, ami felszámolta az intézményt, és gyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeumba helyezte el.

A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítás

A múzeum most az Országház Látogatóközpontjában nyílt meg újra, A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítást szombattól lehet megtekinteni.