Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Óriásit bakizott a Fidesz a Buda-Cash-botrányban

DSZZS20150130007
2015.03.06. 08:32
Fideszes politikusok több nyilatkozatban is megpróbálták összemosni a mostani Buda-Cash-botrányt a kilencvenes évek hírhedt csalásával, a Globex-üggyel. Az Index azonban kiderítette, hogy Rogán Antal és Varga Mihály is nagyot tévedett: összekevertek két Gyarmati Jánost, akiknek semmi közük egymáshoz. A Fidesz lényegében elismerte a tévedést, de nem kér bocsánatot.

Emlékezetes sajtótájékoztatót tartott múlt csütörtökön Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője itt beszélt arról, hogy a Buda-Cash-ügy szerinte „újabb szocialista brókerbotrány”, és Rogán egyenként, név szerint is megtámadta a cég egykori vezetőit.

A Fidesz honlapján is szereplő videó szerint Rogán érdekesnek nevezte, hogy

hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Mi volt a Globex-ügy?

A Globex-ügy a korai magyar vadkapitalizmus talán legtipikusabb története. A cég aránytalanul magas hozamok ígéretével csábított magához befektetőket, akik nem mérték fel a befektetés kockázatait, vagyis azt, hogy akár teljes egészében el is veszíthetik pénzüket. Miután szembesültek veszteségeikkel, vissza akarták szerezni befektetésüket, bár azok visszafizetésére nem volt garancia. Sokat mond a befektetők felkészületlenségéről, hogy a kisbefektetők 1999-es kártalanításakor több károsult semmilyen nyugtával nem tudta igazolni befektetését.

A bíróság 2010-ben sikkasztás miatt Vellai Györgyikét, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját hat év börtönbüntetésre ítélte. A másik globexes vezető, Vajda László bűnsegédként követte el a cselekményeket, őt négy évre büntették.

Gyarmati megtámadása és a börtönbüntetésekkel végződő Globex-ügy emlegetése nem egyszeri állítás, hanem egy kommunikációs stratégia része volt a Fidesz részéről. Ezt bizonyítja, hogy másnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában szintén Gyarmatit támadta, és a személyén keresztül akarta bemutatni, hogy milyen rossz szabályozási környezetben működhetett évekig a Buda-Cash.

Varga azt mondta: „furcsa módon ugyanazok az emberek kerülnek elő az ügyben, akik korábban már eltüntettek pénzt, köztük közpénzeket is a nyilvánosság elől”. Majd példaként említette a Globex volt vezetőjét, Gyarmati Jánost, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatóját”. Aki a Globexszel valaha is kapcsolatba került, kérdéses, mennyire ért szakmailag ahhoz a tevékenységhez, amit folytat – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Ez a Gyarmati János nem az a Gyarmati János

Rogán Antal és Varga Mihály azonban komoly hibát vétett. A Buda-Cash egykori vezérigazgatója ugyanis nem ugyanaz a Gyarmati János, aki a Globex-ügy egyik gyanúsítottja volt. Az Index ugyanis megtalálta a Globex-ügy érintettjét, aki közölte, hogy semmi köze a buda-casheshez,

összemostak vele, csak névrokonok vagyunk.

A céginfó adatiból világosan ki is derül, hogy a globexes Gyarmatinak más a születési dátuma, adóazonosítója, anyja neve, mint a Buda-Cash egykori vezérigazgatójának. 

A globexes Gyarmati János azt is mondta, hogy Varga Mihály kijelentésével ellentétben soha nem volt a Globex vezetője. Úgy keveredett az ügybe, hogy az ingatlanforgalmazó cége üzletelt a Globexszel, és „közreműködött értékpapírok visszadátumozásában”. Emiatt lett gyanúsított, ám mivel vallomást tett (ahogy erről az Origo annak idején beszámolt) és együttműködött a hatóságokkal, őt még pénzbírságra sem ítélték.

A globexes Gyarmati azt mondta, jelenleg nem tervezi, hogy pert indít Rogán Antal és Varga Mihály ellen a kijelentéseik miatt.

A buda-cashes Gyarmati Jánost nem értük el, de ügyvédje, Bánáti János megerősítette az Indexnek, hogy ő is szembesült már azzal, hogy a két Gyarmati János nem ugyanaz. Bánáti, aki a Globex-ügy másodrendű vádlottját, Vajda Lászlót védte annak idején, és emlékezett is a globexes Gyarmatira, nem kívánta minősíteni a fideszesek tévedését.

A Fidesz elismeri, de...

Megkerestük Rogán Antalt és Varga Mihályt is, és a következőket kérdeztük mindkettőjüktől:

  • Milyen források alapján állította, hogy a Globex-ügyben érintett Gyarmati János volt a Buda-Cash vezérigazgatója?
  • Hogy fordulhat elő, hogy egy ilyen érzékeny ügyben ekkorát téved?
  • Tervezi a bocsánatkérést az ügyben?

Válaszként egy egymondatos Fidesz-közleményt kaptunk a frakció sajtóosztályától, amely lényegében elismerte a tévedést. 

Gyarmati János esetében lehet, hogy névazonosságról van szó, azonban az általunk megnevezett Gyarmati János sem makulátlan a brókerbotrányban

– írta a sajtóosztály, amely általa megnevezett Gyarmati Jánosról beszél, miközben épp most világítottunk rá, hogy eddig egy személynek hitték a két embert.

A Fidesz egy dokumentumot is küldött mellékletként, amely szerint a buda-cashes Gyarmati Jánost 2002-ben megbírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A Szász Károly elnök által aláírt határozat szerint Gyarmati megsértette a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ezért egymillió forintra büntette a PSZÁF. Ellenőriztük, ezúttal valóban a buda-cashes Gyarmati bírságáról van szó. 

Varga Mihály nevében az NGM sajtó és kommunikációs titkársága küldött választ, amelyben hosszan leírták, hogy a minisztérium mit tett a Buda-Cash-ügyben. Megjegyezték, hogy „a kormány felelősséggel és az Ön által számon kért, az érintettek problémái iránti érzékenységgel járt el a botrány következményeinek felszámolásában”. A Gyarmati Jánost érintő kérdéseinkre ennyit válaszoltak:

Számos honlapon, újságban, hírműsorban tényként kezelték, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett Gyarmati János azonos a korábbi Globex-botrány egyik gyanúsítottjával. Varga Mihály is a sajtóból értesült erről az információról.

Arra tehát nem kaptunk választ, hogy a Buda-Cash-botránynál a Fidesz miért szedte elő a Globex-ügyet, és bocsánatot kérnek-e a kormánypárti politikusok az összetévesztett Gyarmati Jánosoktól.

Érdekesség azonban, hogy a két Gyarmati összemosása a google-ös keresés alapján először egy február 24-i blogbejegyzés fórumos hozzászólásainál került elő. Egy névtelen hozzászóló írta le először a gyanúját, hogy a buda-cashes és a globexes Gyarmati János ugyanaz. Ez két nappal Rogán sajtótájékoztatója előtt történt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.