Négy év börtönt kaptak a fegyőrök, amiért felakasztottak egy juhászt

2015.03.06. 12:38

A Kecskeméti Törvényszék első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a két fegyőrt, akik 2012 nyarán félholtra vertek és felakasztottak egy solti juhászt, mivel azt hitték, hogy ő lopta el egyikük apjának traktorát.

Az MTI híradása szerint H. Tamást 4 év 4 hónap, M. Arnoldot 3 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A harmadrendű vádlottat, H. Józsefet - az elsőrendű vádlott apját - pedig 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, 3 év próbaidőre felfüggesztetve. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért nyújt be fellebbezést mindhárom vádlott esetében.

Az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó két fegyőr és egyikük apja ellen életveszélyt okozó testi sértés és önbíráskodás miatt emeltek vádat 2013 augusztusában, miután egy évvel korábban megtámadtak Solton egy juhászt. Ahogy azt korábban megírtuk, a két fegyőr azt feltételezte, hogy a juhász lopta el egyikük apjának traktorát, ezért azt követelték tőle, hogy adja át nekik az érte kapott összeget. Mivel ezt a juhász nem tudta teljesíteni, a férfit megverték, egy fához hurcolták, kötelet tettek a nyakába, majd felhúzták egy fára, úgy faggatták.

A férfinek az volt a szerencséje, hogy először ki tudott bújni a hurokból, másodszor pedig a kötél szakadt el. Miután lezuhant a fáról, újra megverték, majd sorsára hagyták. A járásképtelen férfi ezután egy több száz méterre lévő házhoz kúszott, ahol mentőt hívtak hozzá és kórházba vitték: 12 bordája eltört, tüdőzúzást szenvedett, amibe akár bele is halhatott volna.

A juhász az eset után úgy nyilatkozott a Borsnak, hogy csodának tartja, hogy túlélte a verést. A két fegyőrt leszerelték.