Nem egyesítik a Prisztás-gyilkosságot az Aranykéz utcai robbantással

2015.03.06. 13:19 Módosítva: 2015.03.06. 14:23

A vádlottak meghallgatásával megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a Prisztás-gyilkosság megismételt elsőfokú eljárása pénteken. A törvényszék a Fővárosi Ítélőtábla utasítását viszont nem fogadta meg, így nem egyesítik az ügyet a már folyamatban lévő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyével, írja az MTI.

A bíró szerint ugyanis Portik Tamás felbujtóként szerepel mindkét ügyben, ami nem indokolja az ügyek összevonását, ráadásul az Aranykéz utcai robbantás ügyében Jozef Rohácot vádolják az elkövetéssel, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt, akit első fokon tíz évre ítéltek.

Ahogy azt október közepén mi is megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalás nélkül hatályon kívül helyezte a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletét. Az ítélőtábla szerint az ügyet egyesítenie kellene a törvényszéknek az Aranykéz utcai robbantás ügyével Portik Tamás személye miatt, aki abban is vádlott. Most azonban úgy tűnik, hogy a Fővárosi Törvényszék mégsem vette figyelembe ezt az utasítást.

Tavaly februárban Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a bíróság Prisztás meggyilkolásának ügyében, akivel elszámolási vitában állt. Portikot ezért 11 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. A bíróság bűnösnek találta H. Istvánt is, aki lelőtte az áldozatot, ő 10 évet kapott, a harmadrendű vádlottat, F. Ferencet - aki állítólag a tetthelyre csalogatta Prisztást - viszont felmentették.

Az ítélethirdetésről szóló riportunkat itt olvashatja, azt pedig, hogy miért olyan érdekes ez az egész ügy, ebből a cikkből tudhatja meg.