Orbán nem érti, miért nem kattant a bilincs

2015.03.06. 08:11

– Kit szeretett volna felébreszteni az évértékelő beszédével?

– Mindenkit.

Ilyen erősen kezdődött Orbán Viktor Kossuth rádióban adott szokásos pénteki rádióinterjúja, melynek nagy részét a politikai helyzet elemezgetése tette ki.

Ez a négy év másmilyen lesz, ez a négy év tele lesz belpolitikai harcokkal 

– ígérte Orbán, aki azt nem tudta pontosan megmondani, miért is maradtak otthon a veszprémi fideszesek, de egyik gyanúja ez:

Úgy látták, hogy nem harcolunk elég jól. Több vállalt konfliktust, egyenes, világos érvelést várnak.

Orbán a bevállalós, kemény politizálást azonban élesen különválasztotta a kormányzati döntésektől, melyeknél nagyjából hússzor mondta el – például a netadónál és a kilencosztályos iskolánál –, milyen fontos is az egyeztetés meg a konzultáció. Persze ezt is a Magyar Ember karakteréből vezette le; szerinte ugyanis meg kell érteni, hogy az emberek nemcsak megoldásokat szeretnének,

de ismerni akarják magát a problémát és a megoldáshoz vezető utat is. 

A kétharmad elvesztéséről azt mondta, hogy „menni fog ez”, huszonöt parlamenti évéből úgyis csak négy és felet töltött el kétharmados többségben. Az aktuális kétharmadot igénylő ügyek között említette a  Kurdisztánba küldött kontingenst, mellyel kapcsolatban leszögezte, milyen fontos a NATO-tagság, és hogy

Magyarország a nyugati világ része

Az évértékelő beszédben megszólított „keményen dolgozó emberek” támogatását nemzetközi trendnek nevezte, mivel mindenhol felismerték, hogy a

segély versus munka kérdést rosszul döntötték el

Azt mondta, a kormány nem tudja senki helyett elvégezni a munkát, de nem szabad kialakulnia annak az érzésnek, hogy nincs értelme a munkának. 

Azt cáfolta, hogy a kormány fizikailag megnehezíti a segélyhez jutást, szerinte csak egyértelmű helyzet jön létre, melyben csak a valóban rászorulók kapnak segélyt. Azzal magyarázta a különleges segélyek önkormányzati kiosztását, hogy helyben jobban tudják, ki a valóban rászoruló.

Orbán megkerülte azt a kérdést, hogy a közmunkából valóban vezet-e út a jobb megélhetést jelentő versenyszéférába, csak azt ismételgette, hogy „segély helyett munkából élnek”, és ennek vizsgálatához semmilyen tudományos vizsgálatra nincs szükség.

Miért nem kattant a bilincs?

A Buda-Cash-brókerbotrányról szóló rész ezzel az erős párbeszéddel indult:

– Hiányzik nekem az, hogy nem kattant a bilincs az ügyben.

– Nekem is. A kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást. Ennek van előnye, de ilyenkor van hátránya. Ha irányíthatnám, akkor kattanna a bilincs. 

Azért nyomásgyakorlásra van lehetősége, de beígérte az összes brókerház átvilágítását, de a legfontosabb kérdést sem akarja elfeledni:

Hol az emberek pénze?

Azért az aktuális kommunikációs direktívának megfelelően itt is elmondta, hogy a magyarokkal először konzultálni és egyeztetni kell.

Orbán az USA és az EU közti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásával kapcsolatban méltatta a folyamat nyilvánosságát, de a magyar érdekek, a magyar bírósági szuverenitás hangsúlyozásán kívül nem szolgált konkrétumokkal, csak olyan szóvirágokkal, mint

Ma nem az a kérdés, hogy New Yorkban, az 5. sugárúton lehet-e makói hagymát kapni, hanem az, hogy itthon lehet-e.