Az USA továbbra is aggódik Magyarországért

2015.03.07. 20:43

Az Egyesült Államok továbbra is a jó kormányzás, a jogállamiság és az emberi jogok fontosságát fogja hangsúlyozni az amerikai-magyar párbeszédben, közölte a washingtoni külügyminisztérium Thomas Melia helyettes külügyi államtitkár hét eleji budapesti látogatásával kapcsolatban.

Az MTI szerint az amerikai külügyminisztérium demokráciáért és emberi jogokért felelős részlegének európai és eurázsiai ügyeket felügyelő vezetője a látogatáson kiemelte: a kétoldalú kapcsolatokról folyó párbeszédben az Egyesült Államok

továbbra is napirenden tartja az alapvető jogokkal, a demokratikus folyamatokkal és a jogállamisággal, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének meggyengülésével kapcsolatos aggodalmainak tolmácsolását.

Az amerikai külügy szerint Melia bátorította a magyar kormányt, hogy fokozza "korrupcióellenes erőfeszítéseit", és rámutatott, hogy ebben az USA kulcsfontosságú partner lehet.

Melia szorgalmazta, hogy a magyar kormány működjön együtt civil szervezetekkel, és "ismételten aggodalmát fejezte ki egyes civil szervezeteknek a magyar kormány általi zaklatása miatt". Az viszont méltatta, hogy a közelmúltban egyeztetések a miniszterelnök hivatal és a zsidő közösség között, de megjegyezte, hogy felül kellene vizsgálni a magyar egyházi törvényt.

A látogatás során Melia tárgyalt Szabó László külügyi államtitkárral és Prőhle Gergely helyettes államtitkárral, este pedig a demokratikus ellenzék vezetőivel vacsorázott, ahol bejelentette, jelen pozíciójában ez volt a búcsúlátogatása Budapesten.