Háromezren akarták börtönbe küldeni Orbánt

DSZZS20150308113
2015.03.08. 20:27

Jó hangulatban, nagyjából háromezer ember részvételével zajlott el a vasárnap délutáni tüntetés, amin a résztvevők – többek között Juhász Péter, Ivanics Éva és Szelényi Zsuzsanna – a korrupció elleni hatékonyabb fellépést követelték.

A tüntetés a a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vörösmarty téri irodájánál indult, a volt pénzügyőr alezredes Ivanics Éva szerint azért, mert egyre gyakoribb Magyaroszágon, hogy a büntetőeljárásban a csírájában elfojtják a feljelentéseket. 

Juhász Péter, az Együtt alelnöke többször is azt hangoztatta, hogy nem fogják hagyni, hogy „ellopják Magyarországot”. Juhász szerint nem is a korrupció a legnagyobb baj Magyarországon, hanem az, hogy a Fidesz magát az államot kebelezte be. Juhász Péter Orbánt a tolvajok fejedelmének hívta, majd egy nepperhez hasonlította, aki az aluljáróban itt a piros, hol a pirosozik, ugyanis szerinte ezt közvetítette a miniszterelnök, amikor arra kérte az emberek, hogy ne arra figyeljenek, amit mond, hanem amit csinál.

Juhász azt is elmondta, hogy hétfőn kezdeményezi, álljanak össze a pártok, és akcióegységben szervezzenek országos tüntetést március 28-ára a civilek bevonásával.

Tudósítónk szerint a tömeg egyik legnépszerűbb skandálása volt, az „Orbán, mondjon le” illetve az „Orbán börtönbe”. A felvonulók között voltak vegyesen fiatalok, idősek és olyan ismert arcok is, mint Bródy János. A tüntetők a "Megállítjuk a korrupciót!" feliratú transzparens mögött vonultak végig az Andrássy úton. A rendőrség a vonulás idejére az utat félszélességben lezárta.

Tudósítónk és a szervezők becslése szerint is nagyjából háromezren vettek részt, az MTI azt írja, hogy az NNI székházánál a tömeg az Aradi utcától az Andrássy útig torlódott fel. A szervezők a tömegben "Ezt még nem lopta el a Fidesz" feliratú matricákat osztogattak, és arra buzdították a résztvevőket, ragasszák fel oda, amit nem tudnak ellopni tőlük.

Az Erzsébet téren Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja, független országgyűlési képviselő a demonstrálók előtt azt mondta: "a korrupció évtizedek óta a magyar politika rákja". Kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök a rendszerváltás utáni időszak "legkorruptabb kormányfője".