Ombudsman: Senki se lehessen élete végéig előzetesben

2015.03.09. 13:37

2013-ban a parlament azután módosította hirtelen a büntetőeljárási törvényt, hogy a brutális rablótámadásokkal vádolt ároktői banda egyik tagját ki kellett engedni az előzetes letartóztatásból, mert a hatóságok nem fejezték be időben az eljárást. Az akkor hatályos törvény szerint ha négy évig nem születik ítélet egy büntetőeljárásban, akkor a vádlottat házi őrizetbe kell helyezni. A törvényt néhány nappal azelőtt változtatták meg, hogy a banda egy másik tagját is ki kellett volna engedni.

A jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében egy embert akár élete végéig előzetesben lehet tartani anélkül, hogy elítélnék. A beadványt jegyző Eötvös Károly Intézet (Ekint) igazgatója, Somody Bernadette szerint:

Az ügyben az a legfelháborítóbb, hogy a parlamenti többség gondolkodás nélkül, pillanatnyi politikai érdekből gázolt át egy alkotmányos garanciális szabályon, és avatkozott be a bíróságok működésébe. Ez egy jogállamban elfogadhatatlan.

Sérti a személyi szabadság jogát, ráadásul szembemegy az európai joggyakorlattal is, ha valakit korlátlan ideig tarthatnak előzetesben, állítja az ombudsman. Székely László az Ekint és a Magyar Helsinki Bizottság beadványa alapján kezdeményezi, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a büntetőeljárási törvény erre vonatkozó szabályát.