Diákbuszoztatás: nem kötelező az állami ünnepség

2015.03.09. 16:23

A március 15-i ünnepség alkalmával a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal kereste meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy amennyiben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott iskolákból szeretnének diákok részt venni a nemzeti ünnep fővárosi programjain, ők szívesen biztosítanak erre lehetőséget, válaszolta lapunk kérdésére a Klik.

Mint arról beszámoltunk, iskolánként tíz diákot és egy kísérőtanárt „invitálnak” a március 15-i budapesti ünnepségekre, akiknek a HM által biztosított buszos utaztatást és ingyenebédet is ígérnek – ez abból az öt váci iskolának kiküldött levélből derült ki, amit a Magyarinfo blog szerzett meg. 

A Klik szerint a megkeresés nem toborzó jelleggel, hanem felajánlásként érkezett az intézményfenntartóhoz, abban a szellemiségben, hogy a budapesti ünnepségeken való részvétellel a diákokhoz közelebb hozza a történelmi események eszmeiségét, és megismerhessék a forradalom és szabadságharc március 15-i helyszíneit. Ezt a szándékot emeli ki az is, hogy egész napos programsorozatot ajánlanak a szervezők, ennek részét képezik a protokolláris események egyes elemei (pl.: zászlófelvonás) és a lakossági programok is (Budai Vár).

Az iskolák és a gyerekek számára a részvétel nem kötelező. A feltételeket a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal biztosítja. A Klik a meghívót küldte ki az iskoláknak, akik a pedagógusok és gyerekek megkérdezésével döntötték el, hogy részt vesznek-e a díszünnepségen. 

A Klik által fenntartott intézményekből összesen 495-en jelezték részvételüket a nemzeti ünnep fővárosi programjain.