Fidesz, Jobbik, MSZP: tényleg bárki nyerhet az időközin

2015.03.09. 17:44
Eddig még nem látott kampány zajlik Tapolcán és Ajkán, ahol mostanáig lehetett jelöltet állítani. Akár 23 név is szerepelhet a szavazólapon, de igazán komoly esélye csak három indulónak van. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje ráadásul hasonló esélyekkel indul, és a kampány furcsaságát az adja, hogy ezúttal minden indulónak két komoly vetélytársra kell figyelni, és két irányba kell támadni.

Délután négy órakor újabb fontos állomásához érkezett a tapolcai-ajkai választási kampány: véget ért az aláírásgyűjtés. Eldőlt, hogy ezúttal is rengeteg jelölt lesz a szavazólapon április 12-én: eddig 16-ot vettek nyilvántartásba és még hét jelöltről kell döntenie a helyi választási bizottságnak.

A temérdek független induló mellett ismét rajthoz áll Szepessy Zsolt, Schmuck Andor megint egy független mögé bújik, és hosszú idő után újra előkerült egy MIÉP-es jelölt is. Ők azonban várhatóan legfeljebb csak epizódszereplők lehetnek, és nem igazán szólhatnak bele a végeredménybe. 

Kik a jelöltek?

Már nyilvántartásba vették a következő jelölteket:

Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP),

Filemon Kristóf (Munkáspárt),

Pad Ferenc (MSZP-DK-Szolidaritás),

Rig Lajos (Jobbik),

Sallee Barbara (LMP),

Busi Erika (független),

Galyas István (független),

Csányi Gyula Sándor (független),

Daróczi Sándor Józsefné (független),

Turcsán Mihály (független),

Köröskényi Kálmán (független),

Antal Tamás (független),

Sinkáné Vati Júlia (független),

Blazovich Tímea (Földművelők Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja),

Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt),

Horváth Magdolna (MIÉP).

Rajtuk kívül hétfő este még hét jelöltről dönt a választási bizottság.

Igazán esélyes indulóból csak három akad: a Fidesz-KDNP (Fenyvesi Zoltán), az MSZP-DK-Szolidaritás (Pad Ferenc), illetve a Jobbik jelöltje (Rig Lajos). (Őket ebben a cikkünkben már bemutattuk.)

Mindhárom oldalnak – persze különböző okok miatt – nagyon fontos lenne a győzelem, és a politikusi nyilatkozatokból és az elmúlt hetek kampányából látszik is, hogy heves támadásokra készülnek egymás ellen. Az üzengetések és a jelölt nevén szórakozó szóviccek mellett durva negatív kampányt sem zárnak ki az Indexnek nyilatkozó politikusok.

Keményebb csapásokat tervez a Fidesz

A sokáig legyőzhetetlennek hitt Fidesz nincs könnyű helyzetben – erről több fideszes is beszélt az Indexnek az elmúlt napokban. A csökkenő népszerűség, a váratlan veszprémi bukás és a fideszes szavazók elbizonytalanodása mellett többen említették, hogy a választókerület sajátosságai nem a kormánypártoknak kedveznek.

A körzet ugyanis erősen hárompólusú, vagyis a Fidesz mellett a baloldal és a Jobbik is egyaránt komoly esélyekkel indul. Tavaly áprilisban Lasztovicza Jenő ugyan simán hozta a körzetet: 16 százalékot vert az második helyezett MSZP-sre. Az eredmények azonban jól mutatták, hogy a Fidesz támogatottsága itt kisebb volt, mint országosan, és a Jobbik is erős szereplő lett. 

 

Ennek legfőbb oka, hogy a 71 ezer választópolgárral rendelkező körzetben kisebb-nagyobb falvak, illetve két teljesen más hagyományokkal rendelkező város is található. 

  • A majdnem 60 faluban és Sümegen (5 ezer választó) a Fidesz szerepelhet a legjobban a papírforma szerint
  • Az erős baloldali hagyományokkal rendelkező Ajkán (25 ezer választó) az MSZP tarolhat
  • Tapolcán (13 ezer szavazó), ahol októberben jobbikos polgármestert választották, a Jobbik győzhet. 

Éppen ezért megjósolhatatlan, hogy a hármas küzdelemből kinek a javára billen a mérleg. Egy fideszes éppen ezzel indokolta azt, hogy 

a Fidesz komolyan számol az esetleges vereséggel.

Bár szerinte épp ez a tudat mozgósítja majd jobban a fideszes szavazókat, akik Orbán Viktor évértékelője után megérthették, hogy nincs megállás, nem szabad finnyáskodni, fel kell ébredni és szavazni kell.

Szerinte a saját szavazók mozgósítása mellett a Fidesz mindkét irányba "komoly csapásokat tervez". Az ellenfeleket jobban fogja támadni, mint Veszprémben, ahol szerinte Navracsics Tibor és a stábja javaslatára fogták vissza a negatív kampányt. 

A Fidesz és a két szélsőség

A fideszes jelölt múlt heti rendezvényén a Fidesz megyei választmányi elnöke, Kovács Zoltán már az új taktika szellemében hevesen támadta az ellenzéki indulókat, és az MSZP-ről, illetve a Jobbikról is mint "két szélsőségről" beszélt.

Kovács Pad Ferencet a Mal Zrt-nél betöltött tisztsége miatt ekézte: "a baloldal álláshalmozó jelöltje felelőtlen is: a MAL Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként sok millió forintot keresett a vörösiszap-katasztrófa idején, de semmit sem tett a cég által okozott katasztrófa elkerüléséért". A jelölt , Fenyvesi Zoltán pedig a Facebook-on erősített rá erre: a szocialista vetélytárs helyesírási tudásán élcelődött, és nevével is szórakozott "Ígéretekkel tele a PADlás."

Miért tapolcai választás, ha Ajka kétszer akkora?

A Fidesz-KDNP a 2011-es választási törvénnyel teljesen átrajzolta az egyéni választókerületek térképét, a 176 körzetből 106-ot csinált. Így született meg a Veszprém megyei 3-as választókerület, amelynek központjául a jogalkotók Tapolcát jelölték ki. A központnak az a jelentősége, hogy az adott városban működő jegyzői hivatal adja a választási iroda gerincét, és adott város jegyzője lesz a választási iroda vezetője.

2011-ben Tapolca még fideszes város volt (jelenleg jobbikos a vezetés), Ajka viszont MSZP-s vezetésű, így nem is meglepő, hogy a jobboldali kormánytöbbség inkább a fideszes városnak kedvezett. A választókerületi központ nemcsak azért fontos, mert rangot ad a városnak, hanem a választási iroda vezetője dönthet egy sor adminisztratív kérdésről is. Nem is véletlen tehát, hogy 2011-ben például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kilobbizta, hogy Kiskőrös helyett Kalocsa legyen a Bács-Kiskun megyei 3-as körzet központja. Az MSZP akkor nem volt abban a helyzet, hogy kiharcolja, hogy a kétszer nagyobb Ajka kapja a központi státuszt.

A jobbikos Rig Lajos azért kapta meg a Fidesztől a szélsőséges jelzőt, mert "szélsőséges véleményei voltak az interneten". A Kettős Mérce blog számolt be ugyanis elsőként Rig rasszista Facebook-posztjairól, amelyeket ugyan a jelölt azonnal törölt, de magyarázkodásra kényszerült miattuk.

Emellett információnk szerint a Fidesz egyik taktikai célja, hogy a két ellenzéki pártot összemossa, és bizonyítsa a szerinte vállalhatatlan együttműködésüket Tapolcán. A városi képviselő-testületben 5-5 jobbikos és fideszes ül, illetve 2 MSZP-s, vagyis a Jobbiknak szüksége van a szocialista szavazatokra is egy-egy döntéshez.

De ki lesz a legesélyesebb ellenzéki?

Az MSZP szintén a két vetélytárs összemosására készül. Pad Ferenc a Facebookon folyamatosan Fidesz-Jobbik koalícióról ír, és azt bizonygatja, hogy a Jobbik nem ellenzéki párt. A Jobbik pedig azt próbálja a helyiek agyába vésni, hogy "a Fidesz és az MSZP összefonódása miatt csak a Jobbik alkalmas a korrupció elleni harcra". (Ezt például Balczó Zoltán alelnök jelentette ki múlt héten Tapolcán.)

Ez a taktika nem véletlen: mindkét párt arra törekszik, hogy magát állítsa be legesélyesebb ellenzéki jelöltként. Az elmúlt hónapok időközi választásain (Ózd, Újpest, Veszprém) ugyanis pontosan lehetett látni, hogy a kormánnyal elégedetlen, pártkötődés nélküliek szavazatait (az úgynevezett protestszavazatokat) a legesélyesebb ellenzéki jelölt sikeresen be tudja gyűjteni, és így képes simán megnyerni a választást. 

A helyzet persze nem könnyű, mert az MSZP-nek és a Jobbiknak is úgy kell támadnia a másikat, hogy a másik potenciális szavazóit ne haragítsa magára. Az MSZP éppen ezért a szociális segélyek elvételével, a Jobbik pedig az egészségügyi helyzet tarthatatlanságával is kampányol, és minden ellenzéki számára szimpatikus üzeneteket vesz elő.

A kampány még egy hónapig tart, és biztosan egyre nagyobb lesz az országos figyelem. Már csak azért is, mert a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is arra készül, hogy a párt legismertebb politikusait beveti a körzetben. Jobbikos képviselők már elkezdték a fórumozást a falvakban, az MSZP elnöke információnk szerint Ajkán ünnepel március 15-én, a Fidesz pedig a veszprémi taktikával ellentétben azt tervezi, hogy sorra küldi majd a pártvezetőket és kormánytagokat kampányolni a Veszprém megyei körzetbe.