A kormány kiáll a székelyföldi autonómiáért

2015.03.10. 15:49

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kiáll a Székely Nemzeti Tanács Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett felvonulásai mellett, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet Székelyföld autonómiájának kérdésére

– közölte a Miniszterelnökség MTI OS-nek megküldött közleményében. Mint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár írta,

Székelyföld autonómiája nemcsak a székelyek ügye, hanem minden magyaré és minden jóérzésű emberé az egész világban. Fontos, hogy ezen a szomorú évfordulón a világ magyarsága részéről minél többen csatlakozzanak a felvonulásokhoz.

A székely szabadság napját arra emlékezve tartják meg, hogy 1854. március 10-én Marosvásárhelyen kivégeztek három székelyt, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt, akiket Habsburg-ellenes szervezkedéssel vádoltak. Több erdélyi nagyvárosban megemlékezést tartanak ezen a napon, ugyanakkor Marosvásárhelyen megtiltották az autonómiafelvonulást. Budapesten, a Hősök terén este 6 órakor tart megemlékezést a Székelyföldért Társaság.

Érdekes egyébként, hogy a Miniszterelnökségen kívül egyedül csak az LMP emlékezett meg erről a napról, mint közleményükben írták, „a párt álláspontja szerint az autonómiatörekvés összhangban áll az európai normákkal, a párt ezért a magyar és nemzetközi politikai színtéren is tevőlegesen fellép a székelyföldi kezdeményezés támogatás érdekében”. Az LMP delegációval is készül a székely szabadság napja marosvásárhelyi eseményeire.