Ömlött a vér a nő fejéből, két óra alatt ért ki hozzá a mentő

2015.03.11. 08:52
Két óra alatt ért ki a mentő ahhoz a nőhöz, aki lakásában elesett, elvesztette az eszméletét, és ömlött a fejéből a vér. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elismerte az angyalföldi esetet, vizsgálják, hogy mi történt.

H. Andrea egy síbalesetben eltörte a combcsontját, aztán otthon mankózva megcsúszott és elesett. Elvesztette az eszméletét, és homlokából ömlött a vér, mivel törése miatt véralvadásgátlót kapott. Nyolcéves kislánya hívta fel a nagymamát, ő pedig a mentőket, írja a Népszabadság.

Amikor a nagymama odaért a XIII. kerületi lakásba, a mentők még mindig nem érkeztek meg, de hiába telefonált újra, a diszpécser azt tanácsolta neki, hogy szorítson törülközőt a sebre. Végül a hívás után két órával, este nyolckor ért ki a mentő, miközben a mentésirányítás szabályai szerint 15 percen belül kellett volna. 

H. Andreát sokkos állapotban vitték a kórházba, ahol elállították a vérzést és összevarrták a sebét. A nő a lapnak azt mondta, hogy a mentők még a nagymamát hibáztatták, amiért nem mondta meg a diszpécsernek, hogy véralvadásgátlót kap. H. Andrea panaszt tett a mentőszolgálatnál, de még nem kapott választ a bejelentésére.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a Népszabadságnak azt mondta, hogy még vizsgálják, mi történt. Ugyanakkor emlékeztette a lapot arra, hogy az elmúlt hónapokban számos intézkedést tettek Budapest és környéke mentőellátásának megerősítésére.

Nemrégiben mi is alaposan körüljártuk, hogyan fordulhat elő, hogy egy mentőállomástól pár száz méterre történő balesethez egy 15 km-rel arrébb lévő állomásról küldenek mentőt. Miért kell fél órát várni, ha a mentőállomás 9 percre van, és normális-e, ha egy stroke-os esethez egy óra alatt érnek ki. Az OMSZ a kórházakra is panaszkodik, mondván, lassan tudják átadni a betegeket. Ha szeretne képbe kerülni, olvassa el összeállításunkat itt.