Eltiltották a Millenárist a zajkeltéstől

2015.03.18. 11:09

Precedens értékű perben szolgáltatott igazságot a II-III. kerületi bíróság helyi lakosoknak a Millenáris Park ellenében, írja a hvg.hu. A bíróság azonnali hatállyal eltiltotta a Millenárist a zajkeltéstől. Arról pedig, hogy mi számít zajnak, a bíróság a lap szerint úgy nyilatkozott:

Zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja, függetlenül attól hány decibel

A cikk szerint a budai Millenáris Park körüli lakók évek óta követelte, hogy a rendezvényközpont legyen tekintettel rájuk, ne tartson hangos szabadtéri rendezvényeket, koncerteket − pláne éjszaka −, és a színpadokat, fémállványokat se az éjszaka közepén szereljék szét, és szállítsák el onnan.

Ezekre a petíciókra, bejelntésekre legtöbbször nem reagált semmit az önkormányzat, vagy a rendőrség; a jegyző néha kiró valamennyi bírságot, de ezek nem bírnak túl nagy visszatartó erővel. A cikk szerint amíg létezett zöld ombudsman, minden évben a zaj miatt érkezett a legtöbb állampolgári panasz, a jogi szabályozás azonban nem igazán volt használható. A helyi önkormányzatok pedig szívesen kihagyják a drága méréseket.

Gáti Péter Gyula bíró azonban most a fenti idézettel alátámasztott döntést hozott, és eltiltotta – az esetleges fellebbezéstől függetlenül - a Millenárist a környékbeli lakókat zavaró zajkeltéstől.