Karácsony Gergely megvétózza Várnai László leváltását

2015.03.20. 17:30

Vétót nyújtott be Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere az ellen a határozat ellen, ami Várnai László (Civil Zugló Egyesület) méltatlanságát mondta ki - tudatta a XIV. kerületi önkormányzat az MTI-vel.

A polgármester szerint erkölcsi alapon valóban felvethető Várnai László képviselő méltatlansága, mert huzamosabb ideig fennálló köztartozása volt, idei vagyonnyilatkozatát nem nyújtotta be időben és nem jelentkezett be határidőre a köztartozásmentes adózók adatbázisába. Ugyanakkor Karácsony Gergely igazságtalannak és alkalmazhatatlannak tartja az önkormányzati törvény méltatlanságra vonatkozó szabályait.

A polgármester a látszatát is el kívánja kerülni annak, hogy a képviselők politikai vitáikat jogi eszközökkel rendezzék vagy így akarják megtorolni a politikai vitáikból származó sérelmeiket.

A vétó nyomán a képviselő-testületnek tizenöt napon belül ismét tárgyalnia kell Várnai László méltatlanságának ügyét.

Törvénymódosítást kezdeményez

Karácsony Gergely törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésnél, a képviselő vagyonbevallása miatt pedig az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságához fordul.

A XIV. kerületi képviselő-testület csütörtökön, titkos szavazással döntött arról, hogy méltatlannak nyilvánítja a Civil Zugló Egyesület képviselőjét, akinek ezzel képviselői megbízatása megszűnik.

Várnai László az MTI-nek azt mondta, hogy 42 ezer forint köztartozása volt, amit befizetett, de közben méltatlansági eljárást indítottak ellene.