A körzet, ahol az MSZP a toronymagas esélyes

2015.03.22. 08:07
Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap Káposztásmegyeren. A körzetben eddig az az MSZP-s Horváth Imre volt a képviselő, aki tavaly novemberben lemosta a Fideszt, és bejutott a parlamentbe. A papírforma szerint az MSZP a nagy esélyes, még úgy is, hogy az Együtt külön indul. 2010-ben sem sikerült itt győznie a Fidesznek.

Lassan nincs vasárnap időközi választás nélkül, ezúttal Budapest IV. kerületének 2. választókörzetében tartanak önkormányzati választást. Itt olvashatja el, pontosan melyik utcákat érinti a választás.

A körzetben eddig az az MSZP-s Horváth Imre volt a képviselő, aki nagy meglepetésre tavaly novemberben simán legyőzte a fideszes ellenfelét, és bejutott a parlamentbe. Összeférhetetlenség miatt azonban le kellett mondani az önkormányzati képviselőségről. Ezért tehát most az időközi választás, amelyet azért érdemes jobban szemügyre venni, mert ismét pártok indulnak, és láthatjuk majd, kinek hogy sikerül a mozgósítás egy ilyen balosnak elkönyvelt körzetben.

És hogy miért tekinthető balosnak a körzet?

Az MSZP ezt nemcsak tavaly, de még 2010-ben is megnyerte, amikor narancsba borult az ország és a teljes kerület is. Horváth Imre 2010-ben 40-35 százalékra győzte le a fideszes Jánszkyné Ulman Máriát, majd tavaly októberben 40-34 volt az arány.

A 2014. novemberi időközi választáson, tehát a Fidesz népszerűségének megroppanása után a körzet szavazóköreiben hatalmas lett a baloldali fölény.

Az MSZP-s jelölt az érintett szavazókörökben 1293 szavazatot kapott, a fideszes viszont csupán 505-öt.

A jobbikos és az LMP-s nem tudott beleszólni a versenybe. 

Nem véletlen hallottuk azt egy újpesti szocialistától, hogy papírforma alapján sima lesz a győzelem, de minden a mozgósításon múlik. Nagyon alacsony részvételre lehet számítani, kérdés tehát, hogy a címlistákat ki tudja jobban használni.

Az Együtt itt külön indul

Kik indulnak?

Antal Gábor, Együtt

Jánszkyné Ulman Mária, Fidesz-KDNP

Gál György, Jobbik

Barrel Zoltán, MSZP-DK

Kanász-Nagy Máté, LMP

Körmendi István, Magyar Liberális Párt

Janoviczky Imréné, Munkáspárt

A baloldal még azt a luxust is megengedheti itt magának, hogy nem veti be az összefogást. Barrel Zoltán, a helyben élő nyugalmazott rendőralezredes csupán MSZP-DK jelöltként indul, az Együtt nem támogatja, külön jelöltet indít. Az Együtt elnökségének ugyanis az az álláspontja, hogy "ahol előzetes megállapodásba nem ütközik - ott a párt önálló jelöltet indít az időközi választásokon. Antal Gábor győzelme esetén valódi ellenzékiként fog dolgozni az ott lakókért." - indokolta Szigetvári Viktor elnök az Indexnek.

A szocialisták azonban az Együtt (és a Liberálisok nélkül) nélkül is bizakodhatnak, és láthatóan fontos is mindenkinek a győzelem: kampányolt itt már az elmúlt hetekben Kunhalmi Ágnes budapesti elnök és Lendvai Ildikó volt pártelnök, szombaton pedig Tóbiás József érkezett Káposztásmegyerre.

A Fidesz ismét Jánszkyné Ulman Máriát indítja, a párt a jelölt helyi ismertéségben, beágyazottságában, illetve a mellé álló Wintermantel Zsolt fideszes polgármester népszerűségében bízhat.

A Jobbik új jelölttel próbálkozik, Gál Györgyöt olyan nagyágyú segíti, mint Novák Előd alelnök, és nem mással kampányoltak, mint a hármas metró meghosszabbításával (amire persze egyetlen önkormányzati képviselőnek semmi ráhatása nincsen).

Az IV. kerületi testületben fideszes a többség, egy MSZP-s mandátumért folyik a küzdelem, az eredménynek tehát csupán lélektani tétje van.