Az MSZP eladja a székházát, de nem akárkinek

2015.03.23. 13:52
Bár az MSZP szeretne megszabadulni a jelzáloggal terhelt Jókai utcai székházától, a legjobb ajánlatot tevő Magyar Állami Operaháznak mégsem adják azt el. Az ok: az Ókovács Szilveszter vezette intézmény a szocialistáknak gyanúsan kormányközeli – értesült a Hvg.hu.

A Jókai utcai ötemeletes székházat 2007-ben vették meg az akkor még kormányzó szocialisták, mostanra azonban gyakorlatilag már kiürítették az Andrássy út közelében lévő épületet, mert középpárttá süllyedve nem tudták tovább fizetni a székházvásárlásra annak idején felvett jelzáloghiteleket – írja a Hvg.hu.

Most hétfőn – utolsóként – a budapesti pártszervezet vezetése költözött ki a székházból. A frakcióval kapcsolatban lévők a Képviselői Irodaházban folytatják, mások a Villányi úti konferencia-központba költöznek, de majd csak akkor, ha onnan teljesen kiköltözik az MSZP-közeli Általános Vállalkozási Főiskola.

Puch László 2007-ben 1,2 milliárdért adta el a Köztársaság téri székházat. Ebből az összegből 800 milliót költöttek a Jókai utcára, amire még egymilliárd forintnyi svájcifrank-hitelt is felvettek. Az árfolyamváltozások miatt ez az összeg azóta sem sokat csökkent, hiába fizettek vissza sokat az eredeti kölcsönből. Ezenkívül három további hitele is van az MSZP-nek, tavalyi információk szerint ezek összesen 2 milliárd forintot tesznek ki.

Az adósság és a székházkérdés az egyik feszültségforrás Mesterházy Attila és Tóbiás József körei között. A mostani pártelnök azzal vádolta elődjét, hogy az nem tudott kitörni az adósságcsapdából, Mesterházy szerint viszont most nem lenne szabad a székháztól nyomott áron megszabadulni.

Bár a mostani ingatlanpiacon nem lehetne annyit kapni a székházért, amiből az érte felvett hitel kifizethető lenne, az MSZP a Hvg.hu értesülése szerint mégis válogat a vevők között. Állítólag elutasították a legkedvezőbb ajánlatot tevő Magyar Állami Operaházat is, amely irodaházat keresett volna a munkatársainak.

A pártvezetésben – a Hvg.hu információi szerint – „felmerült, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter közismerten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, korábban a jobboldali Lánchíd Rádió, illetve a Hír Tv műsorvezetője volt, így könnyen az MSZP-re kerülhet a bélyeg, hogy kormányzati szervekkel üzletel” – ezért nem kértek az ajánlatból.