2,3 milliárddal tolja meg a kormány a tapolcai Fidesz-kampányt

2015.03.24. 16:26
Ha egy kormány a kis kihasználtság miatt leépít egy kórházat, előfordulhat, hogy hirtelen 2,3 milliárd forintért kezdi fejleszteni? A jelek szerint igen, Tapolcán legalábbis pontosan ez történik. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a fideszes jelölttel az oldalán hatalmas fejlesztést ígért a tapolcaiaknak.

A kormány is beszállt kedden a tapolcai kampányba. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár bejelentését legalábbis az időzítése miatt nehéz lenne máshogy értelmezni.

Zombor ugyanis hatalmas fejlesztést ígért a tapolcai Deák Jenő Kórház kórháznak. Lesz itt egy új, 51 ágyas tüdőgyógyászati pavilon, új szakrendelőkkel, tornateremmel, az emeleten egy új sebészeti műtő, sőt, megépül a kórház területén a mentőállomás is.

Mindez 2,3 milliárd forintba fog kerülni.

A bejelentés elsőre furcsának tűnhet, ugyanis az elmúlt években a tapolcai kórház azzal került be az országos hírekbe, hogy folyamatosan zárják be a különböző osztályait a kis kihasználtság miatt.

2012-ben az úgynevezett egészségügyi racionalizálás keretében megszüntették Tapolcán az aktív belgyógyászatot és sebészetet. A helyiek háborogtak, és a Jobbik már akkor rákapott a témára, többször is – helyi mértékkel nagynak nevezthető – tüntetést szervezett az aktív fekvőbeteg-ellátás megszüntetése ellen.

A tüntetés fő szervezője az a Rig Lajos volt, aki most a jobbikos jelölt, és most is a tapolcai kórházzal és az egészségügyi helyzettel kampányol. A dolog egyszer már bejött, a Jobbik tavaly nem kis mértékben annak köszönhette a helyi sikerét, a polgármesteri győzelmét, hogy harcosan kiállt a kórházért.

Ehhez képest most hatalmas, még egyszer leírjuk, 2,3 milliárd forintos fejlesztést tervez itt a kormány. Zombor az MTI tudósítása szerint azzal próbálta az ellentmondást feloldani a sajtótájékoztatón, hogy "azokban a városi kórházakban, amelyekben az ellátandó lakosság létszáma és a kapacitások nem teszik lehetővé, hogy egy minden diszciplínát, szakágat kiszolgáló nagy kórház működjön, a tapolcaihoz hasonlóan a teljes profilú egynapos sebészeti ellátás kialakítása lehet a jó megoldás".

De miért épp Tapolcán kezdik?

Hogy ne maradjon senkiben se kétség, miért itt zajlik a "példaértékűnek" nevezett korszerűsítés, Zombor a sajtótájékoztatót azzal a Fenyvesi Zoltánnal tartotta, aki éppen Fidesz-KDNP-s jelöltként indul az április 12-i választáson. Fenyvesi természetesen üdvözölte is a kormány nagylelkűségét. Közölte ugyanakkor, hogy ez nem elég, a folyamatban lévő fejlesztések mellett meg kell erősíteni a sürgősségi ellátást, új orvosi eszközöket, műszereket kell beszerezni a kórház számára, és bővíteni szükséges az aktív kórházi ágyak számát is. 

A kormány nem először próbál egy nagy beruházás beharangozásával segíteni a fideszes jelöltnek egy választáson. A veszprémi időközi előtt nem sokkal jelentették be, hogy négymilliárd forintból épülhet uszoda a városban. A fideszes jelölt pedig rögtön uszodafejlesztésért felelős alpolgármesterként mutatták be mindenhol. A választást ennek ellenére elvesztette a Fidesz.

Mit csinált eközben az MSZP?

Az MSZP-frakció nagy része e bejelentéssel egy időben Sümegen kampányolt Pad Ferencnek, az MSZP-DK jelöltjének. Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető az MTI szerint azzal próbálta maga mellé állítani a sümegieket, hogy a választók számára két lehetőség van: egy "Jobbik-Fidesz koalíció" vagy "az egyetlen ellenzéki párt, amely képes és alkalmas a Fidesz megbuktatására". 

Tóbiás arra célzott, hogy 2010. november 24-én a Jobbik már benyújtotta azt a javaslatot, amely a vasárnapi zárva tartásról, az üzemek, akár a gyárak bezárásáról is szólt. Úgy fogalmazott: "ma a Fidesz és a Jobbik közösen formálja ezt a politikát, tehát létrejött a Fidesz-Jobbik koalíciója".  A Quaestor-ügyről szólva megjegyezte, a Magyar Nemzeti Bank elnöke négy hete nem áll a nyilvánosság elé és nem mondja el az embereknek, hogy hogyan fognak a pénzükhöz hozzájutni.