Súgógép kellett a brókerbotrányban elveszett 1 milliárd elmagyarázásához

2015.03.24. 18:04
Fót polgármestere videóüzenetet intézett a város népéhez: nyugodjon meg mindenki, a város önkormányzata akkor is működőképes marad, ha a város véletlenül nem tudja visszaszerezni az egyik bedőlt brókercégnél elhelyezett 1 milliárd forintját.

A Bartos Sándor nem mozog otthonosan a pénzügyi machinációk világában.

Ezt a fóti képviselő-testület tagjai már korábban megtapasztalhatták, amikor a Hungária Értékpapír Zrt.-nél elhelyezett költségvetési pénzek sorsáról faggatták. Az Indexnek nyilatkozó helyi politikusok szerint a polgármester értékelhető magyarázat helyett nehezen követhető történetet adott elő, amelyből azt a következtetést vonhatták le, hogy valójában nem érti, milyen brókerügyletekre adott megbízást a város nevében.

Fót polgármestere, Bartos Sándor a Hungária Értékpapír Zrt.-ről

fideszes polgármester keddi videójából sem süt a pénzügyi hozzáértés, sokkal inkább szembeötlő, hogy Bartos Sándornak erős súgógépes támogatásra volt szüksége, hogy felvázolja, mi a helyzet.

A felmondott szövegből többé-kevésbé kiderül, valóban két 500 millió forintos csomagot forgatott meg a város a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Az első csomagot évekkel ezelőtt, még a korábbi városvezetés idején kötötték le, a másodikat viszont két nappal azután, hogy a 2014 októberi önkormányzati választáson megválasztott új önkormányzat tagjai letették a hivatali esküt.

Az Index korábban már beszámolt arról, hogy a képviselő-testületet éppen ez, a Bartos által a lekötött második csomag döbbentette meg, mert erről korábban senki sem tudott. Az egyik képviselő azt állította, hogy a polgármester sem előzetes engedélyt, sem utólagos jóváhagyást nem kért a testülettől.

Bartos a keddi videóban hosszan beszél a korábbi 500 milliós tételről, a saját hivatali idején indított tranzakciónak azonban csak pár tényközlő mondatot szentel.