Dömötör
11 °C
14 °C

Végre kiderül, van-e Habonynak szolgálati útlevele, vagy sem

2015.03.24. 16:24
A minisztérium szerint nincs, de az LMP-s Szél Bernadett nem érti, miért kellett erre a válaszra öt hónapot várnia.

Az LMP-s Szél Bernadettnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék kedden, a nem jogerős ítélet szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak színt kell vallania: van-e Habony Árpádnak diplomata-, szolgálati vagy külügyi szolgálati útlevele, és ha igen, akkor milyen jogcímen kapta ezt? 

De a tárcának nemcsak Habony útleveléről kell nyilatkoznia, hanem arra is választ kell adnia, hogy Vida Ildikó NAV-elnöknek, Heim Péternek (Századvég-vezérigazgató) és Giró-Szász Andrásnak van-e diplomata- vagy külszolgálati útlevele. 

„Öt hónapot küzdöttem azért, hogy végre elárulja a tárca, hogy ezek az emberek kaptak-e ilyen útlevelet. Egy vesszőfutás volt ez az öt hónap" – nyilatkozta az Indexnek Szél Bernadett az ítélethirdetés után. A politikus szerint a minisztérium akadékoskodott, ahol csak tudott, de a bíróság végül minden pontban neki adott igazat. Szél elmondta, a minisztériumnak 15 napon belül tájékoztatnia kell őt az útlevelekről, igaz, a tárca fellebbezhet is az ítélet ellen, mert az nem jogerős.

Négyféle hivatalos útlevél van egyébként: diplomata, szolgálati, külügyi szolgálati, hajós szolgálati. Ezek közül nyilván a szolgálati és a külügyi szolgálati az érdekes, miután Szijjártó Péter korábban az Indexnek azt mondta: Habony Árpádnak egészen biztosan nincs diplomata-útlevele. 

A törvény szerint amúgy Habony nem lenne jogosult külügyi szolgálati útlevélre, merthogy azt csak:

  • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai ranggal nem rendelkező közszolgálati tisztviselője,
  • Magyarország diplomáciai képviseletének igazgatási és műszaki személyzete, illetőleg kisegítő személyzetének tagja,
  • Magyarország konzuli képviselete konzuli alkalmazottja és kisegítő személyzetének tagja,
  •  a nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező más személy,
  • a jogosult személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa és eltartott gyermeke kaphat.

Valamint az az ember, akinek ezt a külpolitikáért felelős miniszter rendkívüli okok miatt engedélyezte. 

habony.PNG

Az a kérdés, hogy van-e Vidának, Habonynak, Giró-Szásznak és Heim Péternek diplomata- vagy szolgálati útlevele, a kitiltási botrány idején merült fel. Az Index egyébként több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy tavaly decemberben Habony Árpádot kitiltották az Egyesült Államokból, de erre jóval a kitiltási botrány után került sor. Habony azért nem utazhat többet az Egyesült Államokba, mert legutóbbi beutazásakor elhallgatta azt a tényt, hogy már büntetve volt. 

A minisztérium Szél Bernadettnek kedd délután eljuttatott egy nyilatkozatot, amiben azt állítják: Habonynak, Vidának, Heimnek nincs és nem is volt hivatalos útlevele, Giró-Szász Andrásnak pedig 2014. november 30-ig volt diplomata-útlevele. Az LMP-s politikus az Indexnek azt mondta: ezt a nyilatkozatot öt hónappal ezelőtt kellett volna megkapnia. Ráadásul Szél azt sem érti, hogy a nyilatkozaton miért egy holnapi dátum van feltüntetve. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!