Pöffeszkedő rendőrautó az M3-ason

2015.03.25. 16:11

Múlt hét csütörtökén Miskolcra utaztam az M3-ason és Gyöngyös után elénk állt egy rendőrségi autó a belső forgalmi sávban. Nem volt hajlandó a szélső sávba lemenni, hiába volt az szabad. Az sem zavarta, hogy lassan több tíz autó követte.

– írta lapunknak Lajos.

Olvasónk szerint felháborító, hogy a rendőrnek szabad szabálytalanul tartósan a belső sávban haladni. Jobbról viszont nem szabad előzni, így az egész autópálya forgalmát feltartotta, tette hozzá. Az esetről videót is készített:

Autópálya használat rendőrségi módra

A rendőrkocsi a KRESZ szerint szabálytalanul közlekedett, mert jobbra kellett volna tartania.

Mit mond a KRESZ?

Közlekedés autópályán és autóúton: 37. § (2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

Párhuzamos közlekedés: 36. § (1)218 Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. 

Olvasónk nem hagyta annyiban, felhívta a miskolci közlekedésrendészetet még menet közben, beszélt egy alezredessel, és a rendőrautó rendszámát bediktálva felvilágosítást kért, hogy az autó hozzájuk tartozik-e. A rendőr nem akart tudomást sem szerezni a történtekről.

Mi is megkerestük a rendőrséget, hogyan kommentálják az esetet, a választ várjuk.

Frissítés:

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet a kreszforum.hu-ra, ahol Pető Attila KRESZ-oktató alaposan kitárgyalja a helyzetet. A lényeg:

  • ha külső sávban előzi valaki a belső sávban szüttyőgő rendőrautót, azzal szabálysértést követ el, tehát egyből lecsaphat rá a rendőr, ezért előzni nem lehet
  • mit lehet? Mögé sorolsz a belső sávba, és ha nem megy a megengedett legnagyobb sebességgel a rendőrautó, akkor egyszerűen ledudálod! (Ha mered.)

Ön mit tenne?