A PM feloszlatná a parlamentet

2015.03.26. 12:39

Meglepő javaslattal érkezik a PM az MSZP által összehívott Quaestor-egyeztetésre. A párt azt szeretné, az ellenzék tárgyaljon az Országgyűlés feloszlatásáról és az előrehozott választásokról, értesült az Index.

Szabó Tímea, a PM társelnöke megerősítette az Indexnek, hogy valóban ezzel az ötlettel jön elő a tárgyaláson, szerinte

be kell nyújtani egy országgyűlési határozati javaslatot, amely a parlament feloszlatását kezdeményezné.

A feloszláshoz nem is kellene kétharmad, a törvény szerint a képviselők többségének szavazata is elég. Az alaptörvény szerint ezután kilencven napon belül új Országgyűlést kell választani.

Szabó azt mondta, nem tartja túlzott reakciónak a parlament feloszlatását a Quaestor-ügyre. Szerinte Orbán Viktor szerdai bejelentésével bebizonyosodott, hogy a kormányfő "csalt, hazudott és becsapta a választókat, bennfentes információkkal élt vissza, cserbenhagyta az országot". 

A PM-nek jelenleg egyetlen képviselője van a parlamentben, maga Szabó Tímea, aki azt reméli, hogy a többi ellenzéki párt felkarolja az ötletét. Bár ez még mindig kevés, hiszen fideszes képviselőket is meg kellene nyerni a sikerhez.

A Fidesz is bedobta ellenzékben

A parlament önfeloszlatása nem új ötlet, a Fidesz is többször javasolta, amikor ellenzékben volt. 2008-ban például, amikor az SZDSZ kilépett a Gyurcsány-kormányból, Orbán Viktor levélben kérte Fodor Gábor SZDSZ-elnököt, hogy tárgyaljanak a parlament feloszlatásáról, illetve az előrehozott választásokról. 

Később a ma CÖF-ös Fritz Tamás vezette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány aláírást is gyűjtött a parlament feloszlatásáért. 2008-ban az MDF, 2009-ben pedig Navracsics Tibor fideszes és Semjén Zsolt KDNP-s frakcióvezető is benyújtott egy erről szóló indítványt a parlamentnek. Egyik javaslat sem ért célt, hiszen az SZDSZ kívülről továbbra is támogatta az MSZP kormányait.