Orbán nem tudott előre a Quaestor-csődről, csak működött az életösztöne

2015.03.26. 16:26
Orbán Viktor csak a józan ész alapján cselekedett, amikor arra utasította a kormánytagokat, hogy vegyenek ki minden pénzt a brókercégektől - magyarázta Lázár János csütörtökön az újságíróknak tartott új típusú tájékoztatóján. Lázár szerint minden Quaestor-betétes tudhatta, mi történt a Buda-Cashnél, ennél Orbán sem tudott többet, csak működött az egyszerű életösztöne. Kiderült azért, hogy Tarsoly Csaba tényleg írt egy levelet Orbánnak.

Új típusú kommunikációs formát vezetett be a kormány: mostantól minden csütörtökön, minden kormányülés után Giró-Szász András kormányzati kommunikáciért felelős államtitkár és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter részletesen tájékoztatja a sajtót a kormány terveiről, lépéseiről, álláspontjáról.

Hogy jól értsék, eddig az volt a rend, hogy kiállt egy kormánytag és pár percben elmondta, mi a helyzet. Utána pedig jobb esetben egy-két kérdést fel lehetett tenni, az újságíró kapott néhány dorgáló szót, ha nem a témába vágott a kérdés, majd mindenki ment a dolgára.

Ezzel szemben most alapvetően változott a szisztéma: Lázárék 1 óra 40 percen keresztül válaszolgattak a kérdésekre, és a kínosabb ügyeket is megpróbálták kommunikálni.

Rögtön itt volt a brókerbotrány.

A Quaestor-ügyről maga Lázár János is beszélt a bevezetőjében, természetesen a "csaló brókerek" felelősségét és felelősségre vonását emelte ki, de utána a sajtó megpróbálta tisztázni, miről is tudott a kormány a Quaestor-csőd előtt. Orbán Viktor ugyanis szerdán maga ismerte el, hogy ő utasította a kormánytagokat arra, hogy vegyék ki az állami pénzeket a brókercégektől.

Orbán ösztöne és józan esze

Lázár János most többször, hosszan, részletesen elmagyarázta, hogy szó sincs itt arról, hogy Orbán előre tudott volna a Quaestor-csődről, bennfentes információkkal élt volna vissza. A következő történt a miniszter szerint:

  • a Buda-Cash-csőd után Orbán kért egy jelentést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy mi a helyzet a brókercégeknél, mennyi ember fektette ott be a pénzét, milyen kockázatok vannak a területen. 
  • az NGM, pontosabban Varga Mihály a kormányülésen beszámolt arról, hogy bizony a Buda-Cash-botrány nem biztos, hogy önálló jelenség. Számos probléma lehet a brókercégeknél. Az NGM arról is tájékoztatta a kormánytagokat, hogy több önkormányzat és a Honvéd Egészségpénztár vagyona is a Buda-Cashnél volt.
  • Orbánban ezek alapján "működött az egyszerű életösztön", és feltette a kérdést, vajon állami intézménynek van-e ott valamilyen vagyona. Mert azt onnan akkor ki kell venni. Erre utasította a minisztereket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azért lépett ilyen gyorsan, mert Szijjártó Péter miniszter gyorsan dolgozik. Amúgy még más állami szervezetnek is volt vagyona a Quaestornál, de ezeket nem árulták el Lázárék, készül az összesítés.

De miért nem szóltak az embereknek?

Az újságírók – élve az új műfaj adta lehetőséggel – szembesíthették Lázárékat az ellenmondásokkal. Rögtön például azzal, hogy ha tudta Orbán Viktor, hogy baj van a szektorral, miért nem szólt erről a "keményen dolgozó kisembereknek".

Lázár megismételte, hogy Orbán nem tudott semmit előre a Quaestor bedőléséről, a "józan észből" fakadt az utasítása. Szerinte a Buda-Cash-ügy hírét minden Quaestor-betétes ismerte, vagyis bárki juthatott volna ugyanerre a következtetésre. A brókercégekkel kapcsolatos problémákat pedig azért nem akarta a kormány felvázolni,

mert az rémhírterjesztés lett volna. 

A hosszúra nyúlt tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a kormány szerint nem az döntötte be a Quaestort, hogy a kormány kivette onnan a pénzét. Bár, mint megtudtuk, a KKM készpénzben kapta vissza azt a pénzt, amit állampapírban tartott ott a háttérintézménye.

Lázár egy kérdésre azt is mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal előrejelezte volna a Quaestorral kapcsolatos problémákat. Egy másik kérdésre pedig megerősítette azt a hírt, hogy Tarsoly Csaba Quaestor-vezér tényleg írt levelet Orbán Viktornak, és ebben állítólag ugyanazt jelezte neki, mint a Magyar Nemzeti Banknak. A levélről ennyit tudtunk meg.

Paks, szociális rendszer, úthálózat

Lázár emellett még három témáról beszélt a tájékoztatón.

  • 23 megyei jogú várossal köt szövetséget a kormány arról, hogy mindegyik várost bekapcsolja az országos autópálya-hálózatba.
  • Az átalakított segélyezési rendszer "jól és kiszámíthatóan működik".
  • Paks2 ügyében pedig Lázár szerint minden akadály elhárult, hogy két héten belül az oroszokkal szerződést kössenek a fűtőanyag-beszerzésről. Ez az úgynevezett finn modell alapján fog történni. A fütőanyag-szállításhoz az EU beleegyezése szükséges ugyebár, de Lázár szerint sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, betartják az európai versenyjogi előírásokat és a közbeszerzési szabályokat, így minden rendben lesz.