Börtönt építenének az óvoda mellé

2015.03.30. 17:51 Módosítva: 2015.03.30. 18:35

Új, 500 rab befogadására alkalmas börtönnek keres legalább 4 hektáros, közművesített építési telket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Több település is pályázik, leginkább a várható új munkahelyek miatt. Legutóbbi tiszalöki riportunkban egy viszonylag új börtön tapasztalatait néztük meg: a helyiek szerint pénzt, munkahelyeket, forgalmat, állásukat sikeresen megőrző pedagógusokat és túlélő vasútvonalat köszönhet neki a város.

Komló is pályázni szeretne, minden bizonnyal hasonló előnyökben reménykedve. A településen azonban néhányan kifogásolják a kijelölt területet: az ugyanis közvetlenül a lakott terület, illetve egy óvoda mellett lenne. Az ellenzők hétfő délutánra tüntetést is szerveztek a városháza elé, amin a szakadó eső mellett körülbelül 150-en megjelentek. Transzparenseiken olvasható üzenetek: Nem a lakótelepi börtönreÓvoda mellé ne épüljön börtön.

Furcsa népszavazás

A település Komló kertvárosi részén, Mecsekfaluban jelölte ki az esetleg épülő börtön helyét, ami sokak − leginkább az ott élők − szerint túl közel van a lakott területhez. A város vezetése tartott egy lakossági fórumot a kérdésben, ahol többen jelezték: ez túl nagy döntés ahhoz, hogy ne kérjék ki a település lakosságának véleményét. A polgármester megfogadta a tanácsot, és minden családhoz eljuttattak egy szavazócédulát, amiben azt kérdezték, egyet értenek-e azzal, hogy egy munkahelyteremtő börtön épüljön a városban.

Azt is kérték a fideszes polgármestertől, hogy a pártok ne befolyásolják az emberek döntését. A szavazást lebonyolító bizottság elnöke szerint erre ígéretet is kaptak a polgármestertől, a Fidesz azonban nem tartotta be. Többen is találkoztak azzal, hogy a korábbi választásokon is dolgozó fideszes aktivisták járták a települést, és gyűjtötték a szavazócédulákat, amelyeknek egyébként a településen 5 kijelölt leadási pontja volt.

A bizottság elnöke szerint a szavazatszámláláskor azt tapasztalták, hogy a szavazócédulákat sok esetben nem egyesével dobták be, hanem együtt, ahogy gyűjtötték, a lapok el sem váltak egymástól. Ezek pedig mind igen szavazatok voltak. Sokan tartanak attól, hogy az elutasító cédulák be sem kerültek végül az urnákba, vagy esetleg üresen átvett cédulákat töltöttek ki. Az eredetileg kijelölt szavazóbizottsági elnök egyébként pont azért mondta le végül a munkát, mert személyesen is találkozott az aktivistákkal, akik gyűjtötték a cédulákat.

Petíció

A szavazás eredménye végül az lett, hogy a többség támogatta a börtönépítést, illetve azt , hogy a település pályázzon rá, de például Mecsekfaluban − ahová épülne − nulla igen szavazat jött össze. Sokaknak azonban továbbra sem tetszik a kiszemelt terület, így létrehoztak egy tiltakozó Facebook-csoportot, majd hétfő délutánra demonstrációt szerveztek a városháza elé, ahol pont képviselő-testületi ülés van. Úgy tudjuk, a fideszes többségű városvezetés 10 igen és 4 ellenszavazattal elfogadta, hogy a város beadja a kiszemelt területtel a pályázatát.

Kispál László, a szavazást felügyelő bizottság elnöke, a demonstráció egyik szervezője az Indexnek elmondta, körülbelül 150 ember jöhetett össze a városháza előtt. A felszólalók pedig hangsúlyozták: nem a börtönépítéssel van gondjuk, azzal ők is tisztában vannak, hogy a munkahelyek miatt a település jól járna azzal. Nekik a kiválasztott helyszínnel van problémájuk. Azt szeretnék, ha a lakóövezeten kívül épülne meg a börtön. Bejelentették, aláírásokat fognak gyűjteni.

Telefonon kerestük a település polgármesterét, Polics Józsefet, de csak a titkársággal tudtunk beszélni, ahol azt mondták, a közgyűlés estig is eltarthat, addig nem tudjuk elérni a polgármestert.

Később Polics József visszahívott minket és elmondta, hogy nem igaz, hogy fideszes aktivisták gyűjtötték a szavazócédulákat, sőt, a szavazást lebonyolító bizottság tagjait a börtön helyszínét ellenzők közül választotta ki. Mivel az egész települést érintő döntésről van szó, így nem tehették meg, hogy csak egy városrészt kérdeznek meg. Ezért kérdezték meg az egész várost, és a szavazás eredménye jól mutatja, hogy a döntő többség egyértelműen támogatja a börtönépítést.

Azokra a kritikákra, hogy a kijelölt terület túl közel lenne lakott területhez és óvodához úgy reagált, hogy ez a tapasztalatok szerint nem okozhat problémát. Ő maga körbejárta az ország szinte valamennyi települését, ahol börtön van, ezeknek a nagy része ráadásul a belvárosban található, ami sehol sem jelent problémát. Pécsen például közelebb van egy iskola az ottani börtönhöz, mint Komlón az említett óvoda. Szerinte ekkora munkanélküliség mellett nem teheti meg Komló, hogy ne éljen egy ilyen lehetőséggel.