Azonnal leállították az M4-es építését

2015.03.31. 14:21

Lázár János és Seszták Miklós miniszterek kedden elrendelték, hogy azonnal állítsák le az M4-es autópálya építését. A két miniszter elküldte az utasítását a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek - jelentette be sajtótájékoztatóján Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Az Európai Bizottság indokolatlannak tartotta a beruházást, és túlzottnak látta az építési költséget. Az EB szerint csak kartellezéssel jöhetett ki a közel 4 milliárdos kilométerenkénti építési költség.

A kormány ki akarja vizsgálni, történt-e kartellezés - jelentette be Csepreghy. A Miniszterelnökség belső ellenőrzése a NIF-től már be is kérte az ezzel kapcsolatos dokumentumokat.

Az M4-est több cég is építi, például a Simicska Lajoshoz köthető Közgép is. Egy 46,7 milliárdos részt nyert meg a Colas-Swietelsky konzorcium, egy 32,5 milliárdosat a Közgép-A-Híd páros, és egy 31,5 milliárdosat a Strabag. Az építkezések mindhárom területen megkezdődtek, és elvileg 2016 szeptemberében fejeződtek volna be. Múlt héten mind a Közgép, mind a Strabag jelezte, hogy "szabályszerűen, a legolcsóbb ajánlatukkal nyertek az M4-es megépítésére kiírt tenderen".

Csepreghy most azt mondta, a vizsgálat befejezéséig nem akar a kormány "pálcát törni" a cégek felett, de ha beigazolódik a kartellgyanú, akkor 

nem ismer a kormány pardont.

Vagyis a cégeknek kell a beruházás költségeit viselniük. Addig viszont nem épül az M4-es Abony és Fegyvernek között.