Fideszes parlamenti alelnök üzen Brüsszelből: a ma győztesei biztos vesztesei a holnapnak

2015.04.01. 11:40
Akkor, ha összetévesztik az anyagi érdeket a nemzeti érdekkel, és figyelmen kívül hagyják, hogy a politika közszolgálat. Gulyás Gergely fideszes képviselő, parlamenti alelnök áthallásos mondatokkal méltatta Antall Józsefet.

Tegnap Brüsszelben, az Európai Parlament róla elnevezett épületszárnyában felavatták Antall József mellszobrát. Az MTI tudósításából azonban sajnos kimaradt a nem túl izgalmas esemény legérdekesebb jelenete, Gulyás Gergely avatóbeszédének következő mondatai:

Antall József életműve és elhivatottsága örök figyelmeztetés azoknak, akik az ideákról megfeledkezni kész világunkban egyre többször, egyre inkább és egyre nagyobb tévedésbe esnek, amikor figyelmen kívül hagyják, hogy a politika közszolgálat, melynek alapja nem az anyagi, hanem a nemzeti érdek. Aki e kettőt összetéveszti, érezheti ugyan magát a ma győztesének, de biztos vesztese lesz a holnapnak.

A Kövér László fideszes választmányi elnök és házelnök bizalmasának tartott Gulyás nem először fogalmaz meg hasonló nyílt vagy burkolt bírálatot. Tavaly decemberben például keményen beszólt a luxusfideszeseknek és arról beszélt, „aki közhatalmat gyakorol, annak a saját vagyonával teljes körűen el kell tudnia számolni″ sőt azt is hozzátette, hogy a közhatalom gyakorlójának „tudnia kell, hol a határ jólét és luxus között″.

Gulyás Antallról szóló beszédében a rendszerváltó miniszterelnök több fontos külpolitikai lépését is méltatta, melyek egyébként a jelenlegi magyar külpolitikai doktrínától finoman szólva eltérnek. A parlament alelnöke a fenti idézeten túl még következőket mondta a néhai miniszterelnökről:

  • „...a pillanat – sokszor méltánytalan és sekélyes, de népszerűséget ígérő – elismeréséért soha nem hagyta szem elől veszni a történelmi horizontot″
  • „Tudta és meggyőződéssel vallotta, hogy Magyarországnak az európai közösség és az euroatlanti védelmi együttműködés részesévé kell válnia.″
  • „...az orosz csapatok távozásával Magyarország szuverenitásának visszaszerzése, a varsói szerződés felszámolása, a Magyarország nemzeti múltjából törvényszerűen következő nyugati integráció visszafordíthatatlan elindítása és a gazdasági nehézségek közepette is világos elveken nyugvó társadalompolitika Antall József múlhatatlan érdeme.″