Orbán: Az EU-ban idegenek vagyunk

10857118 10153156190586093 5250780873652726926 o
2015.04.01. 13:11 Módosítva: 2015.04.01. 15:04

Orbán Viktor szerdán a kazah fővárosban, Asztanában nagyon meg akarta tolni a keleti nyitás döcögő szekerét, mert az alapvetően gazdasági lobbitárgyaláson belecsúszott egy igen kemény eszmefuttatásba rokonságról és otthonosságról (az MTI még nem hozta le, de a kazah hírügynökség már igen):

Nagy örömmel utazunk Kazahsztánba. Az Európai Unióban politikai értelemben egyenrangú partnerként kezelnek minket, de az eredetünk szerint ott mi idegenek vagyunk. Amikor Brüsszelbe utazunk, nincsenek ott rokonaink. Viszont amikor Kazahsztánba jövünk, itt rokonokat találunk. Eléggé furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát. Ezért mindig nagy örömmel utazik Önökhöz a magyar delegáció.

(A kiemelt szöveg a Kazinfo orosz nyelvű híre alapján készült, via.)

A kormányfő a rokonsággal arra a vitatott tudományos értékű genetikai kutatásra utalhat, mely a kazahokat és magyarokat közeli rokonnépnek mutatja ki. A genetikai közelség és az otthonosság érzése közti összefüggés felfedezése pedig Orbán Viktor nevéhez fűződik. 

A miniszterelnök egyébként méltatta Kazahsztán elmúlt 20 évben mutatott „óriási fejlődését” is, mely szerinte újabb okot ad arra, hogy elmélyítsük a kapcsolatokat. Az ország 1991 óta hivatalban lévő diktátorával, Nurszultan Nazarbajevvel találkozva pedig azt is kifejtette, sok sikert kíván az Elnök Úrnak a közelgő választáshoz, mert Nazarbajev indulása a „stabilitás sarokkövét jelenti”. 

Kazahsztánban egyébként még soha nem rendeztek olyan választást, melynek szabályossága megütötte volna a demokratikus minimumot.

A legutóbbi elnökválasztáson például Nazarbajev a szavazatok 95 százalékával győzött, de az EBESZ jelentésében kifogásolta azt, hogy lényegében nem voltak ellenjelöltek, és az országban nem folyt politikai vita. De igazából nem is értjük, minek egyáltalán választást tartani, mikor egy törvény szerint Nazarbajev élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, és ő jelölheti ki utódját.

Az Economist demokratikus országokat rangsoroló indexében pedig Kazahsztánt 167 országból a 132. helyre rangsorolta, ezzel megkapta az „autoriter rezsim” minősítést. Az országban cenzúrázzák a sajtót és blokkolják az ellenzéki weboldalakat, és betiltották a vahhábita szektát (ezt mondjuk az al-Kaidával való kapcsolata miatt). Az Amnesty International szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás és a halálos ítélet.

Orbán Viktor kedden érkezett Asztanába 100 fős, főleg gépipari, építőipari és a mezőgazdasági vezetőkből álló kíséretével – a delegációban azért szorítottak helyet Mészáros Lőrinc feleségének is.  A felcsúti polgármester Mészáros Beatrixszel egyetemben azt a Búzakalász 66 Kft.-t képviseli majd Asztanában, amely nemrég nyitotta meg saját, európai színvonalú mangalicatelepét.

A magyar–kazah kapcsolatokról és az ország sajátosságairól egyébként itt olvashat egy alapos, kimerítő, sőt átfogó cikket.