Elképesztő bátorságról tettek tanúbizonyságot a nagykőrösi fideszesek

2015.04.02. 11:21 Módosítva: 2015.04.02. 17:17
Vakmerő lépésre szánta el magát Nagykőrös fideszes többségű önkormányzata, amikor 3 millió forint pénzjutalmat szavazott meg a szintén fideszes polgármesternek. A döntés azért is bátor, mert Orbán Viktor korábban arra utasította a kormánypárti polgármestereket és alpolgármestereket, hogy ne csináljanak ilyet. De Nagykőrös az élő példa arra, hogy ha a szükség és a köz érdeke úgy hozza, akkor még az ország legbefolyásosabb emberének utasítására is fittyet lehet hányni.

A fideszes többségű nagykőrösi képviselő-testület 3 millió forintos jutalmat szavazott meg a szintén fideszes polgármesternek, Czira Szabolcsnak. Az Index úgy tudja, azért sürgették a helyi fideszesek a pénzjutalmat, mert bár Czira március 15-én állami kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnöktől, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetéshez nem jár pénz, ezt „kompenzálták” a helyi politikustársak. A pénzre pedig szükség van, hiszen ahogy az a polgármester mottójában is olvasható: „aki megszűnik gyarapodni, az (...) hanyatlik”.

A polgármester mottója egyébként ez:

„Aki hallgat, azt elfelejtik; 

aki nem foglal állást, azt szaván fogják;

aki nem halad többé, az hátrál;

aki megáll, azt felülmúlják,

megelőzik, eltapossák;

aki megszűnik gyarapodni,

az máris hanyatlik;

s aki félreáll, az lemond az életről:

a változatlan állapot a vég kezdete."

(Amiel: Emberi gondolatok)

Igaz, nem mindenki értett a jutalmazással egyet. A szintén fideszes Kustár Tamás nem szavazta meg a kitüntetést. Kerestük Kustárt, de nem akart nyilatkozni, azt mondta, a Fidesz nyilatkozatstopot rendelt el az ügyben. Más forrásból úgy tudjuk, a korábban alpolgármesterként tevékenykedő Kustár a Fidesz kisgazda vonalához tartozik, ez is az oka annak, hogy bizonyos kérdésekben nem ugyanazt képviseli, mint a többi fideszes. A Baon.hu cikke szerint Kustár azért nem szavazta meg a pénzjutalmat, mert Orbán Viktor még 2013 januárjában határozottan kérte, hogy kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek ne vegyenek fel jutalmat.   

A Stop egyébként részletesen leírta, mi történt a képviselő-testületi ülésen. Eszerint a „Fidesz, valamint a Jobbik képviselői állva tapsoltak, és úgy hallgatták végig Körtvélyesi Attila polgármesterről szóló szívmelengető dicshimnuszát, amely végén forró kézszorítás kíséretében két puszit ragasztott Czira arcára, majd dr. Nyíkos Sára címzetes főjegyző közreműködésével egy emlékplakettet adtak át az ünnepeltnek".

Ezután hét fideszes képviselő sürgősségi indítványt nyújtott be, hogy a polgármester jutalmul kapjon jutalmat, egy félévnyi fizetést, azaz 3 141 000 forintot. Megkerestük László Ferencet, a testület MSZP-s képviselőjét, aki szerint valóban úgy történt minden, ahogy a Stop írta. Sőt, a Facebookon szóvá is tették nekik, hogy ők miért nem álltak fel a polgármester méltatása közben, bezzeg a jobbikos képviselő felállt. Bár ahogy a Facebookon közzétett képen látszik, a jobbikos képviselő, Tornyi Béla sem csattant ki az örömtől, még ha előtte tapsolt is. Tornyi egyébként tartózkodott a szavazáskor. 

Felhívtuk Szabóné Irházi Zsuzsannát is, aki állítólag azért értett egyet a polgármester jutalmazásával, mert Czira Szabolcsot a városban Nagykőröst szerető embernek ismerik, „drága doktor úrnak” szólítják, és mindenki elismeréssel nyilatkozik róla. De a képviselő asszony nem díjazta közeledésünket:

Szabóné Irházi Zsuzsanna: Elnézést, de ön honnan tudja a címemet? Egyáltalán, honnan tud erről bármilyen információt? (A címét nem tudjuk, de a telefonszámát a város honlapján találtuk meg – a szerk.)

Index: Ott volt, amikor a polgármesternek megszavazták a jutalmat?

Szabóné Irházi Zsuzsanna: Nem kívánok önnek semmit sem mondani. Viszontlátásra!

Kerestük a polgármestert is, a titkárságán azt ígérték, hogy visszahív minket. Már csak azért is bízunk benne, hogy visszahív, mert Czira Szabolcs polgármesteri mottója szerint „aki hallgat, azt elfelejtik".

Orbán Viktor sajtósát, Havasi Bertalant is megkerestük levélben. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy Orbán a Fidesz elnökeként tud-e a nagykőrösi jutalmazásról, és változott-e a párt központi véleménye ezekkel a bónuszokkal kapcsolatban. 

A Fidesz nagykőrösi képviselő-testülete cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, miszerint a pénzt valóban a tisztikereszt miatt adták a polgármesternek, "nagyszerű visszajelzés volt ez személy szerint Dr. Czira Szabolcsnak és az egész városnak, arról hogy Nagykőrös jó úton jár, dinamikusan fejlődik" - indokolták.

A közlemény szerint a polgármester azóta már jelezte, hogy a hat havi illetményt jótékony célra kívánja fordítani. "A 3 141 000 forinttal a nagykőrösi oktatási intézmények fejlesztését valamint a református egyházon keresztül, a nehéz sorsú kárpátaljai magyarokat kívánja támogatni" - írják.