Kinek kellene lemondania, amiért 410 milliót elvesztett az állam?

2015.04.02. 17:12
Az LMP szerint Fazekas Sándornak. Az Orbán Viktor által megrendelt vizsgálat ugyanis kiderítette: 410 milliója veszett oda az agrárminisztériumnak a Hungária Értékpapír bedőlése miatt.

Lemondásra szólította fel a földművelésügyi minisztert az LMP nevében Szél Bernadett társelnök, miután Lázár János sajtótájékoztatóján bejelentette: odaveszett a Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézményének, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek az a 410 millió forintja, amit értékpapírban tartott a csődbe ment Hungária Értékpapírnál. 

Az ellenzéki párt szerint „megerősítést nyert, hogy a kormány egy része összefonódott a törvénytelenül és felelőtlenül működő üzleti csoportokkal″, Fazekas pedig „pilótajátékon játszotta el az adófizetők pénzét″.

Szél szerint Fazekas Sándor alkalmatlanságával kapcsolatban a Kiss Szilárd ügy óta nincs kétség, hiszen a miniszter egy nemzetbiztonsági átvilágításon kétszer megbukott embert helyezett pozícióba. Heltai László, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai szakszóvivője pedig arról beszélt, a kormány mellébeszél és menekül a felelősség elől: mind a pénzügyi felügyelet, mind a Külgazdasági és Külügyminisztérium tevékenysége elégtelen a kérdésben.

Kinek kellene lemondania?

Na és hogy védekezik az FM meg a külügy?

És most szó szerint idézünk a botrányban érintett minisztériumok közleményeiből:

FM: „A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. Jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat, melynek célja, hogy tisztázza, hogy a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A vizsgálat lezárultával, annak eredményéről természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt."

KKM: „A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem kíván részt venni az ellenzék által kezdett politikai cirkuszban. (...) A KKM kizárólag a tényekkel foglalkozik. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. Quaestornál elhelyezett tőkéje megvan. Sem a KKM, sem a háttérintézményei nem voltak semmilyen törvénytelen információ birtokában, következésképp semmit nem tudtak eltitkolni. A Quaestornál vélelmezett bűncselekmény gyanúja miatt az MNKH Zrt. feljelentést tett."