Két erdész kivégezte a nagykőrösi őshonos tölgyerdőt

2015.04.02. 16:58

Természetkárosítás miatt emelt vádat az ügyészség két férfi ellen, akik 2013 őszén 146 őshonos tölgyfát vágtak ki és adtak el tűzifaként egy Natura 2000 besorolású területen, írja az MTI.

A környéken élő vádlottak egyike egy erdőbirtokossági társulatnak volt az elnöke, feladatai közé tartozott az erdők kezelése, valamint az erdőgazdálkodási tervnek megfelelően a fák kitermelésének, felújításának, telepítésének az irányítása is. Jól tudta tehát, hogy mit lehet kivágni, s mit nem. A másik vádlott az erdészeti társulás megbízásából folyamatosan erdészeti munkákat végzett, így ő is ismerte a "tiltólistát".

A nagykőrösi pusztai tölgyesek a Natura 2000 terület részét képező, uniós közösségi védelem alatt álló, Európában egyedülálló növénytársulások. A pusztai tölgyesben a 80-120 éves tölgyfák mellett galagonya, som, fagyal, kökény, bodza, illetve fokozottan védett tartós szegfű is található, és számtalan vadállat, madár és rovar él ezekben az erdőkben.

Az érvényes szabályok szerint errefelé tölgyfát egyáltalán nem lehet kivágni, a kidőlt, korhadt tölgyfák egy részét is meg kell őrizni, csupán a nem őshonos fenyő, a kései meggy és az akác vágható ki erdészeti hatósági engedéllyel.

Ennek ellenére 2013 őszén összesen a vádlottak 146, egyenként 50-120 éves tölgyfát jelöltek meg és vágtak ki, és azokat tűzifaként értékesítették. A fák elpusztítása miatt a védett élőhely örökre megsemmisült, a természetkárosítás jelentős.

Az erdészeti igazgatóság mintegy 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a jogosulatlanul végzett fakitermelésért, a Nagykőrösi Járási Ügyészség pedig vádat emelt természetkárosítás miatt a két férfi ellen - közölte Gyugyi Csilla.