A biztonsági ülés mentette meg az egyéves gyereket a keszthelyi karambolban

2015.04.04. 10:38 Módosítva: 2015.04.04. 11:18

Frontálisan karambolozott két autó péntek este a Keszthely és Várvölgy közötti úton. Egy 25 éves férfi tűzifával telepakolt Lada Samarájával ment Keszthely felé, amikor nekiütközött a szemből érkező autónak, amiben egy zalaszentgróti házaspár és három gyermekük utazott.

A balesetben csak a biztonsági ülésben szállított egyéves gyerek nem sérült meg. A szülők 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedtek, a hátsó ülésen ülő két lány közül az egyik súlyosan, a másik könnyen sérült meg. A Lada Samara sofőrje meghalt.

A biztonsági gyermekülések helyes használatáról nemrég egy neten terjedő hatásvadász kampányvideó miatt alakult ki vita. A videó szerint a gyereket négy éves korig csak menetiránynak háttal szabadna bekötni, Svédországban nem is engedik másképpen. A videó téves állítása szerint viszont nálunk a KRESZ csak az előre néző ülést engedi (azaz Magyarországon életveszélynek tesszük ki a gyerekeinket).

A Totalcar utánajárt a dolognak. Mint megállapították, azt mindig az adott gyermekülés konstrukciója dönti el, hogy a gyereket a menetiránynak előre- vagy hátra nézve kell bekötni. Ha a gyermekülést vagy babahordozót az anyósülésre kötjük, előtte mindenképpen ki kell kapcsolni a légzsákot. A gyermekülések rendeltetés szerinti használatánál egyébként nem az életkor a meghatározó, hanem a gyermek tömege. Fontos szempont, hogy ha a gyermek feje kilóg az ülésből, mindenképp nagyobbra kell cserélni, függetlenül attól, hogy a testsúlyának még jó lenne.

A  KRESZ erre vonatkozó passzusát egyébként éppen nemrég módosították, mivel nem volt egyértelmű, hogy a gyerek szállítható-e elöl, előre néző ülésben.  

Most tehát olvassa el, és magolja be a KRESZ 48. §-ának 7-es pontját. Tessék:  

48. §

(7)    A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni. A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

A (8) bekezdés szerint a gyereket akkor nem kell gyerekülésben szállítani

  • ha az a kocsiba nem szerelhető be (3 évnél fiatalabb gyereket azonban ilyenkor nem lehet vinni az autóban)
  • ha a hátsó ülésen ül, elmúlt 3 éves és legalább 135 cm magas, és az üléshez beszerelt biztonsági övvel biztonságosan rögzíthető
  • ha taxi hátsó ülésén utazik
  • ha a rendvédelmi szervek autójában vagy a mentő betegellátó terében utazik
  • ha buszban ül 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport