A politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatáról is lehet szavazni

2015.04.08. 17:11 Módosítva: 2015.04.08. 17:54

Egy újabb civil népszavazási kérdést hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így összesen három kérdésről lehetne szavazni a 19-ből. Szerdán 5:4 arányban döntöttek arról, hogy népszavazást lehessen tartani arról, hogy „a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen-e".

A korábban vizsgált 13 kérdésből kettőt engedett át az NVB, így a  tankötelezettség 18 évre emeléséről, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről el lehet kezdeni gyűjteni az aláírást. Nem lehet viszont az NVB szerint szavazni Orbán Viktor Várba költözéséről, az útdíjról vagy a paksi titkosításról.

Ahogy azt már megírtuk, a kormánypártok annyira megnehezítették a népszavazást, hogy bőven eltart egy évig, amíg egy kérdésről valójában ikszelhetünk. Ráadásul, ha sikerült is összegyűjteni a 200 ezer aláírást, utána minden egyes kérdésnél 4 millió érvényes szavazatra lesz szükség ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum, és 2 millió igen szavazatra, hogy változás történjen.

Erre kevés az esély, a szervezők szerint viszont a döntéshozókra egy közjogi értelemben eredménytelen népszavazással is nyomást lehet gyakorolni. 

Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, a népszavazási kérdések egyik benyújtója azt kmondta, örülnek, hogy legalább ezt az egy kérdést átengedte az NVB szerdán. Mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy fideszes politikusok korábban jelezték, hogy hajlandóak támogatni ezt a javaslatot, de mivel hónapok óta nincs előrelépés az ügyben, ezért indokoltnak tartják a népszavazást.

Gulyás azt is mondta, hogy még vizsgálják, hogy az elutasított 16 kérdés közül hányat fellebbeznek meg a Kúriánál, de valószínűleg a legtöbbet igen. Biztatóan hatott rájuk, hogy az NVB elnöke, Patyi András az ülésen több elutasított kérdésnél is megjegyezte, hogy ebben a Kúriának kell igazságot tebnni majd.