A Fidesz lemondta a tapolcai jelöltek vitáját

2015.04.08. 17:39
A Fidesz az utolsó pillanatban lemondta a tapolcai időközi országgyűlési választás három esélyes jelöltjének vitáját.

Fenyvesi Zoltán, valamint az MSZP-DK-s Pad Ferenc és a jobbikos Rig Lajos választást előtti kampánycsatájára az ATV csütörtök esti Egyenes Beszéd című műsorában került volna sor. A kormánypárti jelölt azonban több napi lebegtetés után szerda este jelezte, nem vesz részt a vitában.

Fenyvesi nyilvános vitából való visszaléptetése azért érthetetlen, mert a Fidesz számára az előző, veszprémi időközi választáson sem jött be az ottani jelölt bujtatása. A kormánypárti Némedi Lajost januárban hetekig bujtatták még a sajtó elől, többek között lemondták az Index által kért interjút is. A súlyos vereség után a párt számos vezetője arról beszélt, hogy a tapolcai választáson sokkal keményebb kiállásra van szükség. Többen megfogalmazták azt is, hogy Fenyvesi sokkal alkalmasabb jelölt a belemenős kampányra.

A jelölt bujtatását a közvélemény-kutatások sem magyarázzák. Orbán Viktor miniszterelnök éppen csütörtökön látogat az Ajka-tapolcai választókerületbe, hogy személyesen is megpróbálja segíteni a fideszes jelöltet.

A legutóbbi felmérések adatai alapján a Fidesz egyáltalán nem futhat neki a hétvégi választásnak a győzelem biztos reményében. A sajtóban megjelent elemzések szerint nagyon kiélezett küzdelem várható, és egyáltalán nem zárható ki sem a Jobbik, sem az MSZP győzelme.