Az ország tíz legmeglepettebb embere

2015.04.08. 11:18 Módosítva: 2015.04.08. 11:36
Igazat mondott Szijjártó Péter, amikor egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt állította: benne volt az ország tíz legmeglepettebb embere között, amikor kiderült, hogy tönkrement a Quaestor. Szijjártó a hatodik legmeglepettebb ember volt.

1. Miklósi Gábor

„Én már szinte semmin nem lepődöm meg ebben az országban, de ezen a Quaestor-csődön nagyon meglepődtem. Nem is emlékszem az elmúlt időszakban olyan történésre, amin ennyire meglepődtem volna” – így emlékezett vissza Miklósi Gábor, aki az Index becslése alapján jelenleg az ország legmeglepettebb embere a brókerbotrányban. Az első helyezés azért is illeti meg őt, mert nemcsak a Quaestor bedőlésén lepődött meg addig soha nem tapasztalt mértékben, de az ügy fejleményein is. 

2. Fábián Tamás

unnamed
Fotó: Huszti István / Index

Fábián alapvetően egy meglepődős típus, de ez Miklósival ellentétben habitusából fakad. „Naiv vagyok még” – ez egyben az ars poeticája is. Ennek köszönhetően küzdötte fel magát az ország második legmeglepettebb emberévé. Sok munka, szorgalom – szerinte ez a titka annak, hogy az ember meglepődjön dolgokon. Fábián legutóbb a Quaestor bedőlésén lepődött meg, méghozzá annyira, hogy a korábbi nyolcadik helyről egyből a másodikra repítette őt a meglepettsége. 

3. Spirk József

„Nem is gondoltam volna” – ezzel kommentálta a Quaestor bedőlését Spirk József, pedig ő már sok mindent gondolt sok mindenkiről. De ezek szerint még neki is lehet meglepetéseket okozni. Spirk korábban nem szerepelt a legmeglepettebb magyarok tízes listáján, ezért dicséretes, hogy egyből a harmadik helyen landolt, kiszorítva ezzel Panyi Szabolcsot, aki korábban az ország harmadik legmeglepettebb embere volt, igaz, egy másik ügyben. 

4. Panyi Szabolcs

Tarsoly Csaba Real Madrid-drukker, és a csapatnak most nagyon jól megy, ezért is érthetetlen, ami a Quaestorral történt – Panyi Szabolcs ezzel magyarázza meglepődését, ami ezúttal a negyedik helyre volt elég. Panyi egyébként ifjú titán, ezért is csodálatra méltó, hogy már évek óta rajta van a legmeglepettebb magyarok listáján. Ha így folytatja, akkor 2016-ban is találkozhatunk a nevével. 

5. Janecskó Kata

Éles verseny volt Janecskó Kata és Szijjártó Péter között, de az Index becslése szerint Janecskó  a miniszter meglepődéséhez képest egy hajszálnyival jobban meglepődött azon, hogy a Quaestor bedőlt. Laikusok ezt annak is betudhatják, hogy Janecskó – Szijjártóval ellentétben – nem kapja meg naponta az Információs Hivatal jelentéseit, de ez téves megközelítés, mivel a kormányzat állítja: a titkosszolgálatok sem jósolták meg előre a bajt. 

6. Szijjártó Péter

A Quaestor mások által is komolynak tartott vállalkozás volt, nem csupán a kormány működött együtt vele – ezzel indokolta Szijjártó Péter, hogy miért van benne az ország tíz leginkább meglepődött embere között. Szijjártó szerint a sajtó valótlanul állította, hogy Tarsoly neki küldte el azt a levelet, amiben Orbán Viktor miniszterelnöktől kérte, állami támogatással segítsen a csődközelbe jutott cégen. Szijjártó ugyan sikeres külgazdasági- és külügyminiszter, de meglepődésben nem annyira erős. A magyarázata csak a hatodik helyre volt elég. 

7. Tóth Gergely

Tóth Gergely úgy érezte, miután a kormánynak saját tulajdonosaitól is sikerült megvédenie a magán-nyugdíjpénztári vagyont, őt ebben az életben már semmivel nem lehet meglepni. Ez meg is látszott a teljesítményén. A trafikokkal és titkosított szerződésekkel együtt sorra bukkantak fel a csodálkozók, álmélkodók és hüledezők, Tóth pedig szép lassan kikopott az ország legmeglepettebb emberei közül. Bevallása szerint a közöny és a mellőzöttség már neki is kezdett terhessé válni, így „kifejezetten fellélegezett”, amikor a Quaestor-csoport üzelmei hallatán kiszakadt belőle egy hangos „Nahát!”. És ez a „Nahát!” csaknem négyévnyi kihagyás után egyből vissza is repítette a lista 7. helyére.

8. Német Tamás

Német Tamás még fiatalon, kicsiben kezdte a meglepődést. Először csak kisebb dolgokon lepődött meg, majd hosszú évek alatt szépen, szorgalmasan felépítette azt az elképesztő naivitásbirodalmat, amit most már egy személyben vezet. Portfóliója gazdag: lepődött már meg politikusok nyilatkozatán, nők különös kívánságán, de a bohókás időjáráson is. Legutóbb pedig a Quaestor bedőlésén.

9. Dull Szabolcs

Dull megosztó személyiség a meglepettek krémjében. Vannak, akik a meglepődés koronázatlan királyának tartják, mások szerint ma már csak egy fogatlan oroszlán, és vannak nála sokkal naivabb emberek is. Az viszont vitathatatlan, hogy legendás meglepődő, így ha a Quaestor-ügyben nem is hasított valami jól, a listán bérelt helye van. 

10. Joób Sándor

Sok mindenen meglepődött már Joób Sándor, de nem eléggé. Ezért csak a tizedik hely jutott neki. A Quaestor-ügynél ugyan érezhető volt a meglepettsége, ezt nem is rejtette véka alá, de így is csak a sor végén kullog. Igaz ugyanakkor, hogy az átlag magyarhoz képest még így is nagyon meglepődött, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy bekerült a top 10-be. De nem is az fáj neki, hogy az utolsó helyre került, hanem az, hogy Szijjártó Péter még nála is jobban meglepődött.