A TASZ bepereli Józsefvárost

2015.04.10. 15:52 Módosítva: 2015.04.10. 15:53

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Kék Pont tűcsereprogram bezárása jogsértő helyzetet eredményezett, ezt a véleményüket az alapvető jogok biztosának októberi állásfoglalására alapozzák.  Az ombudsman ebben felkérte az önkormányzatot, hogy gondoskodjon a tömegesen ellátatlanul maradt drogfogyasztók terápiás és ártalomcsökkentő programokba jutásáról.

A TASZ kíváncsi volt, hogy mit tett az önkormányzat az ombudsmani ajánlások végrehajtásáért, ezért kikérték a kerület fő drogügyi tanácsadó szerveként működő Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) üléseinek jegyzőkönyveit. A JKEF azonban megtagadta a kérésüket, szerintük ugyanis ez "a zavartalan szakmai munka végézését” veszélyeztetné.

A TASZ nem nyugszik bele az önkormányzat elutasító döntésébe, pert indítanak a józsefvárosi önkormányzat ellen. "Nem igaz, amit az önkormányzat állít, miszerint a JKEF tagjai nem közszereplőként, hanem szakértőként vesznek részt a testület döntéselőkészítő munkájában, ami így nem nyilvános. A kábítószerügyi egyeztető fórumok az adófizetők pénzéből gazdálkodnak és közfeladatot látnak el. Mivel a közegészség kiemelkedő társadalmi érdek, a KEF döntéseinek megismeréséhez erős közérdek fűződik. Bíróságon szerzünk érvényt az információszabadságnak" - írják közleményükben.

Kocsis Máté polgármester a legutóbb kifakadt a közérdekű adatokat kikérő állampolgárok ellen, szerinte sokan lustaságból vagy rosszindulatból kérik ki az önkormányzat működésére, költekezéseire vonatkozó információkat, és ezzel több tízmilliós kárt okoznak a testületnek.

Az Index két riportban számolt be a Józsefváros egyes részein uralkodó helyzetről. Az elsőben az utcát mutattuk be, a másodikban azt, hogy miként működik egy drogáruház a kerületben.