Orbán most nézhette meg A Wall Street farkasát

2015.04.10. 08:07

Tegnapi miniturnéja után Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában is a tapolcai választásról beszélt. Arra nem akart válaszolni, mi lesz egy esetleges Jobbik-győzelem esetén; azzal tért ki,

sokkal testhezállóbbnak tartom azt a kérdést, hogy mi lesz, ha mi győzünk

Méltatta az ajkai munkanélküliség csökkentését, a sümegi vár fejlesztését, és azt mondta, Tapolca is megmozdult. De azt nem érti, ha a kormány 2,3 milliárd forintot ad a kórháznak, akkor miért elégedetlenkednek. 

A Fidesz népszerűségvesztéséről azt mondta, ez egy népszerű kérdés, de nem tulajdonít neki nagy jelentőséget. 

A kormány programját végre kell hajtani, akármilyen konfliktusokat is kell vállalni. Erre szoktuk mondani, hogy „nix ugribugri, a munkát el kell végezni".

Orbán azt mondta, nem szokott a sajtóban megjelent közvélemény-kutatásokat olvasni, mert a Fidesznek vannak saját mérései.

A Quaestor károsultjaival kapcsolatban azt mondta, elsősorban rendre van szükség a pénzügyi rendszerben, „az istálló” kialakításához tartozik a devizahitelesek megmentése után a befektetési piac szabályzása. A nyilván még mindig A Wall Street farkasának hatása alatt álló Orbán szerint ez

nem a legízlésesebb része a pénzügyi világnak (...) nagy autók, szőke hölgyek és rengeteg meglopott ügyfél jellemzi

De „akármilyen nagyfiúkról” is van szó, rendet kell tenni ebben a világban. Bár a brókerbotrány felelősei hetekig voltak szabadlábon, a késlekedésben a Legfőbb Ügyészség felelőssége is komolyan felmerül, Orbán megint leszögezte, hogy kattannia kell a bilincsnek. Röviden, nagyon röviden kitért a közpénzek brókercégeknél való elhelyezésére is;  azt mondta, hogy a törvényekben van csavar, ami a háttérintézményeknél nem tiltotta a közpénzek elhelyezését.

Lázár Jánoshoz hasonlóan Orbán is a „közpénzek szempontjából legnagyobb veszélyt” a szocialista kormány hibájaként felrótt 17 milliárdos MFB-hitel bennragadásában látja (ezt a mítoszt itt vizsgáltuk meg alaposan). Azt leszögezte, hogy a EBRD-vel kötött megállapodás szerint csak a nemzetközi szervezettel való konzultáció után vethet ki a kormány újabb adót a bankokra.

Az eddig hiresztelt költségvetési változások közül megerősítette: 

  • A családi adókedvezmény bővítését.
  • 5,3 százalékos reklámadót, amit ő személy szerint kevesell, de elfogadta a szakmai érveket. Lesz nullaszázalékos kulcs is. 
  • A leggazdagabb 10 százalék kivételével mindenkinek ingyenes háromszori bölcsődei és óvodai étkeztetés, amire minden magyar büszke lehet, és ezután zárójelbe tehetjük a gyerekszegénységéről szóló vitákat.
  • A társasági adó egykulcsosra, tízszázalékosra csökkentését viszont nem tartja valószínűnek idén.

Orbán végül Kárpátaljáról beszélt: 

Kárpátalja bajban van, és ez magyar életeket is fenyeget.

A magyar kormány ezért a gyors és békés megoldásban érdekelt, de a miniszterelnök szerint nemcsak a háború fenyeget, hanem a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás is. A kormány civil szervezeteken keresztül a kárpátaljai magyar gyerekek étkeztetését, a helyi pedagógusok munkáját támogatja.