Országos Roma Önkormányzat: Nem ismerik a tizedesvesszőt a vádaskodó képviselők

2015.04.10. 15:45

Tegnap számoltunk be az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) néhány képviselőjének sajtótájékoztatójáról, amelyen Makai István, Lakatos Oszkár és Vajda László arról beszélt, hogy az ORÖ gazdasági osztályáról kiszivárogtatott adatok alapján az látható, hogy megmagyarázhatatlan összegeket utalt ki az önkormányzat vezető tisztségviselőknek, illetve valószínűleg Farkas Flórián elnöki keretének terhére fejenként több százezres összegeket könyveltek el közmunkások nevére, akik ebből az összegekből egy fillért sem láttak.

Az Országos Roma Önkormányzat péntek délelőtt tartott sajtóbeszélgetést, hogy ezeket a vádakat tisztázza. A beszélgetésen részt vett néhány önkormányzati képviselő, illetve Bence Gáborné, az ORÖ gazdasági vezetője, valamint Dobóvári Ildikó, hivatalvezető.

Háromnullás tévedés?

Bence Gáborné elmondta, hogy mind a jutalmak magas, 140 milliós összegére, mind a közmunkásoknak kiutalt több százezres, esetenként milliós összegekre nagyon egyszerű a magyarázat:

a súlyos vádakat megfogalmazó képviselők nem tudják értelmezni a tizedesvesszőket.
 

Amikor tehát Makaiék azt mondják, hogy egy három hónapig alkalmazott közmunkás 500 ezer forintos költségtérítést kapott , akkor az összeg valójában ötszáz forint. Ennyi. A gazdasági vezető körbe is adta az egyik konkrét személy számláját, rajta két 250 forintos buszjegy fénymásolatával. Bence Gáborné szerint elképzelhető, hogy a vádakat megfogalmazó képviselők azt gondolták, az összegek ezer forintban értendők (tehát nem a tizedesvesszőkkel volt gond ezek szerint).

A gazdasági vezető szerint a közfoglalkoztatási összeggel tételesen elszámolt az önkormányzat a Belügyminisztérium felé, amelyet az el is fogadott. Lakatos Oszkárék csütörtökön arról beszéltek, hogy valószínűleg kettős könyvelés zajlik az ORÖ-nél. A gazdasági vezető ezt a vádat is visszautasította, és azt mondta, minden ilyen váddal szemben fellépnek jogilag.

Bencéék szerint az a dokumentum, amit a tegnapi sajtótájékoztatón Makaiék mutogattak, nem valódi, könyvelési dokumentum, hanem valami összemontírozott anyag. Egy valódi pénzforgalmi számla nem úgy néz ki. Ezért velük szemben − ahogy azokkal a sajtótermékekkel szemben is, akik beszámoltak a sajtótájékoztatóról − megteszik a megfelelő jogi lépéseket. Részlet a kifogásolt dokumentumból:

1
Fotó: Az Országos Roma Önkormányzat alternatív vizsgáló bizottság

Ennek megfelelően az ORÖ által kiutalt 140 milliós jutalom − ahogy tegnap Makaiék állították − a valóságban 13-14 millió forint. Az ORÖ 2-300 millió forintos működési támogatásából lehetetlen is lenne ilyen hatalmas összeget kifizetni jutalom címén. Dobóvári Ildikó pedig igaz ugyan, hogy 2011-ben egyszer 696 ezret, egyszer pedig 734 ezret vett fel belföldi kiküldetés címén, de az egy tiszapüspöki és egy lakitelki konferencián megjelent ORÖ-képviselők útiköltségét fedezte, és a pénzt a képviselők a helyszínen aláírásukkal igazolva átvették.

(Az Országos Roma Önkormányzat a 2013-as költségvetésről szóló törvény előirányzata szerint 267,2 millió forintos támogatást kapott, és további 78,6 milliót az intézményekre.)

Farkas Flórián közel háromszázmilliós elnöki keretéről is azt mondták, hogy az az összeg nonszensz, a vádaskodó képviselők összekeverik a működési költséget a projektköltségekkel. Mert lehet, hogy milliárdos projekteket is futtat az önkormányzat, de az elnöki keret a mindenkori működési költségek 10 százaléka, azaz 20-30 millió forint évente. Bence Gáborné szerint 2011 és 2014 között Farkas Flórián az összesen 94 millió forintos elnöki keretéből 52 és félmilliót használt fel.

D  US20091010001
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A vádra, hogy Farkas az adott időszakban a beszámolási kötelezettségének nem tett eleget, a gazdasági vezető azt mondta, ez nem igaz, a jelen lévő képviselők is igazolják, minden közgyűlésen szóban megtette Farkas. Írásban nem köteles, a közgyűlésekről pedig nem készül szó szerinte jegyzőkönyv, így előfordulhat, hogy azokban nem szerepel.

A sokat emlegetett, támadott, vizsgált, feljelentett Híd a munka világába foglalkoztatási programmal kapcsolatban a gazdasági vezető és hivatalvezető elmondta, nekik arról nem tisztük beszámolni, arról majd a projektvezetők tudnak részleteket mondani. Ha ők kapnak egy papírt arról, hogy 500 ezer forintért bérelt valaki autót, kifizette, megvan a számla, akkor ők iktatják. Az ellenőrzést az EU végezheti − amennyiben EU-s pénzek is vannak a projektben, illetve az ESZA. 

Azzal kapcsolatban, hogy akkor most hány eljárás vagy vizsgálat folyik az ORÖ gazdálkodásával vagy projektjeivel kapcsolatban Dobóvári Ildikó elmondta, hogy hozzájuk egyetlen eljárásról sem érkezett hivatalos tájékoztatás vagy megkeresés. Ők is csak a médiából, illetve az ORFK sajtótájékoztatójából értesültek ezekről. Ők egyébként az ORFK legutóbbi közleményénél arra gondolnak, hogy az még a Farkas Flórián előtti időszakra vonatkozik: Kolompár Orbánnak állításuk szerint 5 büntetőpere is van folyamatban, amiből egyben született ítélet. A rendőrök 2011 óta folyamatosan visznek aktákat ebből az időszakból: legutóbb 2014-ben mentek ki az ORÖ-höz, hogy a 2007–08-as időszak összes fellelhető anyagát összeszedjék.