Újabb kilenc népszavazási kérdéssel támadnak a civilek

2015.04.10. 11:35

Kórházi várólisták, a minimálbér nettó összege, a jegybank felelőssége, a termőföld bérbeadása, az ingyenes gyermekétkeztetés, a képviselők munka melletti nyugdíja, az offshore-cégek átláthatóvá tétele - ilyen témákban nyújtottak be újabb népszavazási kérdéseket a civilek. (A kilenc kérdést olvashatja a keretes írásunkban.)

A népszavazást kezdeményező Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője azt mondta az Indexnek, hogy a korábbi 19 után most azért nyújtott be újabb kérdéseket, mert ezeket is fontos témának tartja. "Fontos, hogy minél több témában lehessen véleményt nyilvánítani Orbán rendszeréről" - mondta.

A civilek korábban 19 kérdést nyújtottak be , amelyből végül hármat engedett át a Nemzeti Választási Bizottság. Ha a civilek összegyűjtik a 200 ezer aláírást, szavazhatunk a  tankötelezettség 18 évre emeléséről, a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről, illetve a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatáról is. Gulyás azt mondta, hogy az elutasított kérdések többségét megfellebbezik a Kúriánál.

A mostani kérdéseket először az Nemzeti Választási Iroda nézi át, hogy formailag megfelelőek-e, majd a Nemzeti Választási Bizottságnak 30 nap alatt kell döntenie róluk.

Az újabb kilenc kérdés

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
  6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?
  7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?
  8. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?
  9. Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?