Mégis vitáztak a tapolcai jelöltek

D  NL20150330005
2015.04.11. 12:11

Először úgy  volt, hogy lesz nyilvános jelölti vita az ATV-ben, aztán úgy, hogy mégsem, mert a fideszes Fenyvesi lemondja az utolsó pillanatban, majd végül mégis sikerült megtartani. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában csapott össze a tapolcia időközi választás három legesélyesebb jelöltje: Pad Ferenc, MSZP-DK, Fenyvesi Zoltán, Fidesz-KDNP, Rig Lajos, Jobbik.

Az megállapíthatatlan, hogy ki nyerte ezt a vitát, annyi biztos, hogy Rig Lajosnak és Fenyvesi Zoltánnak rikító kék szeme van, míg Pad Ferencnek barna. A vitán egyébként mind a három jelölt nagyon szépen viselkedett, Fenyvesi egy picit zsarolt, Pad megköszönte a kormánynak a Mal Zrt-vel kapcsolatos intézkedéseit, Rignek pedig nem mindig sikerült megérteni, hogy mire vonatkozik a kérdés.

Az egyik kérdés az volt, hogy a jelöltek szerint a választók most inkább az országos programot, vagy helyi programot választanak. A jobbikos Rig szerint mindkettőt. Szerinte a választók egy része a Jobbikra szavaz most vasárnap, egy része személyesen rá, és vannak, akik a tapolcai kórház bezárása miatt szavaznak rám, belevágva rögtön a választási vesszőparipájába.

Pad szerint elkerülhetetlen, hogy az országos politika ne nyomja rá a bélyegét erre a választásra. A legnagyobb kérdés szerinte az, hogy tart-e az a tendencia, ami az újpesti és veszprémi választási eredmény után várható, hogy baloldali jelölt veri meg a kormánypártit.

Fenyvesi szerint pedig a pártszimpátia biztos fontos, de azért abban bízik, hogy azt választják aki a legtöbb fejlesztést tudja hozni a környékre. Szerinte azon fog múlni a beruházások volumene, hogy a képviselő mennyire könnyen működik együtt a kormánnyal. Amikor a műsorvezető megjegyezte, hogy enne van egy kis diszkrét zsarolás íze azért, Fenyvesi tovább tolta a biciklit:

Nekem konkrét ígérvényeim vannak arra, hogy ezek a fejlesztések megvalósulnak, várom a többi jelölttől, hogy nekik milyen ígérvényeik vannak.

Szóba került, hogy a körzetben mennyi fejlesztési forrás érkezett és az milyen eloszlásban. Pad megjegyezte, hogy míg Balatonfüredre 1,1 millió forint/fő pénz érkezett az elmúlt 5 évben, addig Tapolcára 232 ezer forint/fő. Fideszes országgyűlési képviselővel, és fideszes képviselő-testülettel. Tehát nem igaz, hogy a fideszes képviselő egyenlő a pénzzel.

Fenyvesi erre úgy reagált, ő nem egy települést szeretne képviselni, hanem mind a hatvanat. Az egész területre pedig 18,6 milliárdnyi fejlesztési pénz érkezett. Rig azt mondta, hogy nem igaz, hogy ők ne egyeztettek volna miniszterekkel, vagy államtitkárokkal: például Szócska Lajosnak annak idején 12 ezer aláírást adtak át, ami arról szólt, hogy ne építsék le a tapolcai kórházat, de azt a választ kapták, hogy ez a hajó elúszott. Fenyvesi hozzátette, 2013-ban írtak alá egy fejlesztési megállapodást, aminek keretében 2,3 milliárd érkezik a kórházra.

Ezután viszonylag hosszan vitáztak a tapolcai kórházról. Felmerült, hogy miért csak most lett fontos a Fidesznek, mikor éppen ők építették le azt. Fenyvesi szerint struktúra váltás történt, ráadásul a kormány átvállalta a kórházak adósságát. Pad Ferenc szerint a mostani beruházás nem az aktív ágyakat érinti, amire a leginkább szükség lenne, a jobbikos Rig pedig megjegyezte, hogy furcsa, hogy 2012-ben senki nem állt oda mellé, most pedig hirtelen mindenki kórház szakértő lett.

A műsor végén feltették mindhárom jelöltnek a kérdést, hogy mennyire nyomasztja őket az, hogy a választáson elért személyes sikerükön a pártjuk sikere vagy kudarca múlik. Rig tökéletesen félreértette a kérdést és arról kezdett el beszélni, hogy Vona Gábor kampányol a legjobban, mert folyamatosan ott van, és nem csak pár percre ugrik be egy-két helyre, utalva ezzel Orbán turnéjára. A megismételt kérdésre azt mondta: ez a Jobbik sikere lesz.

Fenyvesi sem feltétlenül a kérdésre válaszolt. Elmondta, hogy persze minden pártnak fontos ez a kampány, és el is jött minden pártvezető, de számára az a legnagyobb eredmény az utóbbi napokból, hetekből, hogy találkozott egy régi tanítványával húsz év után, aki azt mondta neki, hogy nem érdekli a politika, de most rá fog szavazni. Summa summarum érzelmileg kapott sokat a kampányban.

Pad már csak arról beszélt, hogy mind az MSZP, mind a DK ott volt a kampányában.