Nyomozás indult a belvárosi ingatlanmutyi ügyében

DSZZS20150308113
2015.04.13. 20:28 Módosítva: 2015.04.13. 22:13

Juhász Péter az Együtt 5. kerületi képviselője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozás indított a belvárosi ingatlanmutyi ügyében.

Juhász Péter az Indexnek eljuttatta a főügyészség levelét, melyben az áll, hogy ugyan a képviselő feljelentését elutasították, mivel a hűtlen kezelésnek nem sértettje, de a nyomozást elrendelték. A nyomozással a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályát bízták meg, a nyomozás határideje június 30.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Juhász Péter a belvárosi ingatlanbotrányokkal kapcsolatban üzletszerűen, bűnszervezetben való hivatali visszaéléssel vádolta meg az ingatlanbotrányban érintett politikusokat, így a kerület korábbi polgármesterét, Rogán Antalt. A feljelentés szerint az önkormányzat vagyongazdálkodása nem volt kiszámítható, az önkormányzat saját szabályait sem tartotta be, és a vagyonvesztés mértéke túlmegy a hanyagság, a gondatlanság, a hozzá nem értés körén, szándékos bűncselekményeket valósít meg. Juhász szerint a kerület vezetése több milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

 

A Fővárosi Főügyészség a nyomozás elrendeléséről szóló levelében konkrétan megemlíti a Szent István körút 25, a József Attila utda 12., a Dorottya utca 8., a Károly körút 22., 24. és 26. szám alatti ingatlanok ügyét.

Mint írják, 

  • a bérleti szerződések és az eladások között eltelt minimális idő valóban felvetik annak gyanúját, hogy színlelt jogügyletek voltak ezek a 30%-os kedvezmény érdekében
  • az értékbecslés nem történt meg, amit elvárnak a jogszabályok, a megbízott értékbecslőnek erre nincs is joga, és tevékenysége semmilyen szakértelmet nem igényelt
  • a hatóság nem vizsgálta, hogy az ingatlanok továbbértékesítése során alkalmazott ár és az önkormányzatnak fizetett vételár közötti különbség miért áll fenn
  • az értékcsökkentés során az önkormányzat olyan jogszabályhelyre hivatkozott, ami nem tette lehetővé az árcsökkentést, így vagyoni hátrányt nyilvánvalóan eredményezhetett a kedvezmény biztosítása.

Az Együtt kerületi önkormányzati képviselője a Facebook-posztjában ugyanakkor megemlíti, hogy Rogán Antal egykori 5. kerületi polgármester feljelentette őt azért, mert azt állította róla, hogy bűnöző, az ügyben csütörtökön lesz tárgyalás.

Arról, hogy Juhász pontosan mit lát aggályosnak az 5. kerületi ingatlanügyekkel kapcsolatban, itt írtunk részletesen.

Azt pedig, hogy az ellenzéki képviselők miért szavazták meg ezeket az eladásokat,ebben a cikkben tártuk fel.

A Belváros-Lipótváros Önkormányzatának reakciója

Mint az 5. kerület sajtóosztálya írja, semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak az ügyben sem a Fővárosi Főügyészségtől, sem más illetékes hatóságtól. "Juhász Péter továbbra sem hajlandó elfogadni,hogy minden szenzációhajhász próbálkozásairól kiderült: vádjai nem álljak meg a helyüket. Az elmúlt időszakban minden hivatalos szerv jogszerűnek találta Belváros gazdálkodását, többek között az Állami Számvevőszék jelentése is, mely a kerület vagyongazdálkodását is vizsgálta és mindent rendben talált. Mivel minden ingatlan eladása a szabályoknak megfelelően történt, ezért Belváros-Lipótváros Önkormányzata készséggel áll az illetékes hatóságok rendelkezésére, amennyiben hivatalos megkeresést kap".